Zasedba Laibach, ki je že pred dnevi prispela v Pjongjang, bo jutri in pojutrišnjem v sklopu svoje severnokorejske turneje nastopila na dveh napovedanih koncertih, vsakokrat pred predvidoma 1000 ljudmi. Čeprav gre za gostovanje, o katerem so se razpisali številni svetovni mediji, o samih koncertih ni veliko znanega. Jasno je le, da želijo Laibach prekiniti s stereotipnim zahodnim predstavljanjem Severne Koreje.

»V Severni Koreji živijo ljudje, ki se v ničemer bistvenem ne razlikujejo od, denimo, Američanov ali Madžarov. Prav tako to velja za sistem, v katerem bivajo, in je v zahodnih medijih sinonim za najhujšo obliko totalitarnosti. Prignan je do točke, ki vzbuja norčevanje tistih, ki so praviloma na papirju demokratični in razsvetljeni,« povzemajo besede Laibachov na STA.

Na koncertih ob 70. obletnici osvoboditve izpod japonske kolonialne nadvlade bodo odigrali nekaj svojega železnega repertoarja, predelave skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, ob katerem se Korejci učijo angleščine, ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb, denimo We will go to Mount Paektu, ki velja za eno najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške zasedbe Moranbong.

So pa severnokorjeski cenzorji prvi zahodni rock zasedbi, ki bo nastopila severno od demilitarizirane cone, črtali tudi nekatere pesmi. Med njimi sta se znašli Eat Liver, ki oznanja začetek revolucije, in optimistično humanistična Koran z albuma Spectre ter stara uspešnica Final Countdown.

kul