31-letni Peter Kauzer je s tretjo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah presenetil celo samega sebe. Potem ko je moral lansko sezono izpustiti zaradi poškodbe rame, je v letošnji vztrajno napredoval iz tekme v tekmo ter po velikem preobratu na finalu v Pauju v Franciji, ki je prinašal dvojne točke, prišel do prestižnega uspeha. Kauzer je do zmage na tekmi prišel naknadno, saj ga je prehitel Francoz Vivien Colober, a so sodniki po koncu tekme po pregledu posnetkov odločili, da je izpustil vrata ter mu prisodili 50 kazenskih sekund.

»Odlično sem se počutil. V polfinalu sem nadzoroval vožnjo, naredil sem eno napako. V finalu sem vedel, kje lahko pridobim. Veslal sem veliko hitreje. Na žalost sem naredil dotik. Čoln mi je vso progo dobro tekel. Proga je vrhunska in hitra, prav takšna, kakršne so mi všeč. Nisem se spravljal v tvegane položaje. Vedel sem, da sem dobro na poti, ne pa, da bom zmagal. Lepo se je razpletlo,« je razložil Peter Kauzer, ki je zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala v letih 2009, 2011 in 2015.

»Zmaga na finalni tekmi v Pauju, kjer se vedno dobro počutim, mi veliko pomeni. Po Liptovskem Mikulašu, kjer sem bil tretji, sem si rekel, da je bila to zame mala zmaga, ker sem prišel nazaj med najboljše. Zdaj sem potrdil, da sem spet stari jaz in da se lahko kosam s komer koli. V čolnu se počutim dobro in to je bilo v Pauju najpomembneje. Če uživaš, ni težko priti do dobrega rezultata,« je dodal Kauzer, ki je znova tekmoval v slogu svojega vzdevka – raketa iz Hrastnika. Slovenski kajakaški uspeh sta dopolnila Simon Brus z osmim mestom, potem ko je bil najhitrejši v polfinalu, in z devetim Janoš Peterlin, ki v Pauju izredno veliko trenira, saj ga je pod Pireneje pripeljala ljubezen.

Izmed Slovencev je bil pred finalom v najboljšem položaju v svetovnem pokalu kanuist Benjamin Savšek. Čeprav se sploh ni uvrstil v finale, saj je zasedel 12. mesto, je v skupnem seštevku napredoval s tretjega na drugo mesto, saj so tekmeci delali še večje napake. »Nastop se mi ni izšel po načrtih. Očitno se bil preveč pazljiv, ker nisem hotel izpustiti vrat, saj je bila proga precej zahtevna in nisem preveč tvegal. Za skupni seštevek se je vseeno dobro izteklo,« je menil Benjamin Savšek. Edini slovenski finalist v kanuju enosedu je bil Luka Božič, a je po izpuščenih vratih končal na devetem mestu. A ni bil pretirano razočaran, saj je napredek pokazal s tem, da je bil v finalu na štirih od petih letošnjih tekem v kanuju enosedu, kar mu je prineslo sedmo mesto v skupnem seštevku. Jure Lenarčič je bil na zadnji tekmi 13., Anže Berčič pa 26.

Med kajakašicami je bila Eva Terčelj peta, kar je njena druga najboljša letošnja uvrstitev v svetovnem pokalu. Urša Kragelj, ki je imela zdravstvene težave, je izpadla v kvalifikacijah. Kanuistični dvojec Sašo Taljat in Luka Božič je svetovni pokal na zelo zahtevni postavitvi sklenil s sedmim mestom. V ekipnih vožnjah so bili slovenski kanuisti drugi, potem ko so za zmagovalci Francozi zaostali skoraj deset sekund, kajakaši pa tretji za Francozi in Britanci.

Kajakaše in kanuiste na divjih vodah zdaj čaka še svetovno prvenstvo sredi septembra v Londonu, kjer se bodo delile tudi kvote za olimpijske igre v Riu dem Janieru. jo