Še pred tednom dni je bilo v Portorožu čutiti napetost. Veliko je bilo dvomov, kako se bo pri ljudeh prijel največji teniški turnir v Sloveniji. Obeti niso bili dobri. V glavnem žrebu so bili le trije Slovenci. Vsi so na turnir prišli s povabilom organizatorja. Dva med njimi še nikoli nista dobila partije na ravni challenger, tretji se je vračal po dolgotrajni bolezni.

Na koncu je turnir osvojil Italijan Luca Vanni, toda slovenska bera je bila bistveno boljša od pričakovanj. Grega Žemlja je prišel v finale, Aljaž Radinski v četrtfinale. Ne igralca, ne organizatorji, ne navijači niso verjeli v takšen izkupiček. »Pred začetkom turnirja bi takoj podpisal finale. Nisem igral veliko tekem, da bi bil toliko samozavesten. Vsaka zmaga mi je veliko pomenila,« je priznal Grega Žemlja, ki je v finalu klonil s 3:6 in 6:7 (6). »Kljub temu je težko izgubiti, čeprav je bil Italijan enostavno boljši, predvsem z začetnimi udarci je naredil veliko razliko.«

Žemlja je prejel 48 novih točk in 3600 evrov bruto nagrade, s čimer se je na novi lestvici ATP povzpel blizu 230. mesta na svetu. »Zdaj bom lahko nemoteno začel igrati na challengerjih, saj ne potrebujem več kvalifikacij in povabil. Če ne bi verjel v svoj povratek, se ne bi vrnil,« je rekel Žemlja, ki se danes odpravlja na challenger v Italijo. Pred turnirjem je zatrdil, da se spet počuti povsem zdravega, toda rezerve ostajajo v igri. »Najbolj lahko napredujem pri anticipaciji, predvidevanju in odločitvah v pomembnih trenutkih.«

Na vrhunski ravni je Žemlja manjkal skoraj dve leti. Vmes je poskušal z nekaterimi povratki, a vedno je ostal nemočen. Kljub temu pravi, da tenisa ni pogrešal. »Zagotovo mi je bilo žal, da nisem mogel dati vsega od sebe, toda s tem sem se kmalu sprijaznil. Čas sem posvetil drugih stvarem. Življenje te popelje na različne poti, vse se zgodi z nekim razlogom. Morda mi je premor celo pomagal. Izkusil sem veliko drugih športov in kvalitet življenja. Ni mi žal za nič, kar sem počel v tem letu in pol. Napolnil sem se z energijo,« je z odgovorom presenetil teniški igralec iz Gorenjske.

Organizatorji so pred začetkom turnirja na veleplakatih oglaševali predvsem zabavni program, ki je bil osrednja tema tudi vseh tiskovnih konferenc, čeprav so bili tja povabljeni novinarji, ki poročajo o tenisu. Ti so malo slišali o slovenskih igralcih, še manj o tujih, toda izvedeli so vsako podrobnost o koncertih in dobrodelnem večeru pokra.

Kot da teniški turnir ni pomemben, so za začetek pokra določili sredo ob 21. uri, čeprav je bilo jasno, da bo takrat lopar vihtel najatraktivnejši teniški igralec, ki se še bori za končno zmago. V najboljših pogojih pod reflektorji potem ni blestel eden od tujcev, ki ga na pokru ne bi nihče pogrešal, ampak kar dva Slovenca. Najprej se je izkazal Radinski, nato še Žemlja. V osnovi nikakor ni slabo, da je imel teniški turnir zabaven spremljevalni program, kvečjemu je to nujno potrebno. Toda izveden bi moral biti bolj kot podpora teniškega dogodka, ne pa prevzemati glavne vloge.

Na koncu je po zaslugi Žemlje v ospredju ostal tenis. Tribune so bile lepo polne že v petek na polfinalu, dan kasneje na finalu so bili prazni le redki sedeži. »Tu v Portorožu je pravi užitek igrati, še toliko bolj, če so tribune polne. Še najbolj mi je žal vseh navijačev, ki so me spodbujali. Dobro se počutim, stadion je ravno pravšnji. So pomanjkljivosti, denimo ni fitnesa, prostora za ogrevanje, tudi kakšno igrišče več bi lahko bilo. Koristilo bi, če bi imeli še vse to, kar potrebujemo igralci,« je rekel Grega Žemlja. »Vsaj meni so organizatorji šli precej na roko. Omogočili so mi večerne termine in dobre pogoje za treninge.«

Prihodnje leto bo turnir verjetno spet julija, enako kot lani in predlani. Združenje poklicnih igralcev (ATP) bo za prihodnjo sezono spremenilo pogoje za organizacijo tovrstnih turnirjev in prirediteljem naložilo tudi plačilo namestitev za igralce, s čimer se bo turnir podražil za približno 10.000 evrov. »Za nas je to hud udarec, saj so hoteli sredi avgusta v Portorožu popolnoma zasedeni in tudi cene so višje. Zato intenzivno razmišljamo, da bi se vrnili v julijski termin,« je za slovensko tiskovno agencijo povedal vodja organizacijskega odbora turnirja Gregor Krušič.

Julijski termin so organizatorji hoteli imeti tudi letos. Prepričani so bili namreč, da bo Slovenija v Davisovem pokalu proti Izraelu igrala šele jeseni, zato so želeli prijaviti turnir med 13. in 18. julijem. Na zmoto sta opozorila novinarja Dnevnika in Dela. Vodilni pri slovenski zvezi so nato še enkrat preverili vse datume in letošnji turnir prijavili za sredino avgusta.