Zaradi poškodbe kolena ste izpustili prvi del reprezentančnih priprav. Pričakujete zaradi tega kakšne težave?

Res je, da sem izpustil del priprav, a sem bil večino časa skupaj z ekipo in spremljal delo. Seznanjen sem s stvarmi, ki se dogajajo v reprezentanci, in s sistemom, torej kaj se pričakuje od posameznega igralca na določenem igralnem mestu in tako naprej. Res pa je, da sem v fizičnem smislu v zaostanku, zato v teh dneh pospešeno delam, da nadoknadim izgubljeno. Kljub vsemu še vedno verjamem, da si zaslužim biti del izbrane vrste, da se lahko enakovredno kosam s komer koli in da je še vedno dovolj časa, da pokažem, kaj znam in kaj lahko dodam moštvu. Potem pa je od selektorja odvisno, kakšne odločitve bo sprejel.

Opravljate dodatno še kakšne posebne vaje?

Moram, saj so mišice v času rehabilitacije nekoliko atrofirale. Že pred vnovičnim zborom pred odhodom v Podčetrtek sem pospešeno vadil in opazil precejšen napredek. Bo pa to dolgotrajen proces, ki bo verjetno trajal kar do evropskega prvenstva. Takrat računam, da bom znova v optimalni pripravljenosti.

Vam koleno povzroča še kakšne preglavice?

Vse je tako, kot mora biti. Če ne bi bilo takšne situacije, da bi imel možnost preboja v reprezentanco, bi si sicer verjetno za rehabilitacijo vzel dalj časa. A situacije je, kakršna je. Iz tega je treba potegniti maksimum, saj se ti takšna priložnost morda ponudi samo enkrat v življenju.

Torej ste sprejeli manjše tveganje, da se lahko situacija s kolenom poslabša?

Želja po nastopu v reprezentančnem dresu je bila vedno ogromna. Po drugi strani vsak posameznik, ki se odloči igrati za izbrano vrsto, na neki način tvega. Zato na vse skupaj ne smeš gledati s tega vidika, saj si nakoplješ le še dodatno obremenitev, kar je na koncu lahko samo negativno. Torej na to ne gledam kot na tveganje, temveč da imam možnost za dokazovanje.

Zanimivo je, da sta prestop v Olimpijo in povabilo v člansko reprezentanco prišla v drugem delu vaše kariere. Imate za to kakšno razlago?

To je vprašanje, ki mi ga pogosto postavljajo, a nanj nimam nekega konkretnega odgovora. Nekako verjamem, da mi je poškodba v Grosupljem, ko sem moral izpustiti celotno sezono, odprla oči. V smislu, da sem dobil še večjo željo in motiv za igranje košarke, kot sem ju imel pri osemnajstih ali devetnajstih letih. Torej se mi je v slabi situaciji zgodilo nekaj dobrega. Če sem se že poškodoval, sem iz tega potegnil največ in res z veliko več užitka kot prej igram.

Fizično pa verjetno niste na enaki ravni kot pri osemnajstih letih, kajneda?

Ni skrivnost, da ob devetih zjutraj ravno ne morem priti na trening in takoj sprintati, kot je bilo to pri osemnajstih, a se fizično ne počutim recimo nič slabše, kot sem se pred petimi leti. Morda le regeneracija traja nekoliko dalj časa, kar pa je v katerem koli športu pri starejših igralcih nekaj povsem normalnega.

Kako bi ocenili podobo reprezentance po odigranih petih pripravljalnih obračunih?

Imamo še ogromno rezerv, a po drugi strani stvari sploh niso delovale slabo. Premagati Avstralijo ni mačji kašelj. Tudi na uspeh proti Poljski ne smemo gledati kot na nekaj samoumevnega, saj ne smemo pozabiti, da gre za ogromno državo z veliko bazo igralcev. Nas pa čakajo samo še boljše stvari, saj lahko resnično na številnih področjih samo še napredujemo.

Kaj lahko dodate igri reprezentance?

Pričakujem, da bom lahko na centrskem položaju z metom od daleč vnesel neko konstantnost ter s tem odprl nasprotnikovo obrambo. V obrambi tako in tako ni druge filozofije, kot da grizeš v vsakem trenutku.

Ste bili sicer nad povabilom Zdovca v reprezentanco kaj presenečeni?

Lagal bi, če bi rekel, da si nisem želel povabila. In če si ga želiš, potem ga potihem tudi pričakuješ. Bil sem vesel, ne presenečen, saj sem imel za seboj dobro sezono. Je pa res, da ko igraš za nekoliko manjše klube, nisi toliko na očeh javnosti. Hkrati je lahko to tudi motiv za mlajše igralce v slovenski ligi, da se lahko tudi oni z dobrimi predstavami prebijejo v člansko izbrano vrsto.

Morda pa vaša zgodba predstavlja tudi motiv starejšemu bratu Željku, ki je v letošnji sezoni okrepil Helios?

Njemu motiva nikoli ne zmanjka. Tisti, ki ga poznamo, vemo, da bo imel tudi čez deset let motiv za treninge in tekme, če bo še igral.