Strahovi preteklosti so se razblinili. Slovenska odbojkarska reprezentanca tokrat ni pokleknila na odločilni tekmi. O morebitnem porazu ni razmišljala, ampak je odločno ugnala šibkejšega nasprotnika. Zgodilo se je nekaj, kar bi se moralo že davno tega.

Sloveniji je vrata svetovne lige odprl Andrea Giani, ki je bil kot odbojkar najuspešnejši ravno v tem tekmovanju. Z italijansko reprezentanco je v svetovni ligi osvajal odličja od leta 1991 do 2004. V tem obdobju je okoli vratu prejel sedem zlatih kolajn, dve srebrni in dve bronasti. Leta 1994 je bil tudi najboljši igralec svetovne lige. Še primerjava – Italija je brez Gianija dobila eno zlato, eno srebrno in dve bronasti odličji, kar je precejšnja razlika v uspešnosti. Enako velja za slovensko reprezentanco, kjer je Giani prvič v selektorski vlogi. Pred njim je imela Slovenija cel kup otroških bolezni, toda z Gianijem kaže odrasel obraz.

»Že na začetku reprezentančne akcije smo postavili jasne cilje. Prvi je bil uvrstitev na evropsko prvenstvo, drugi uvrstitev v svetovno ligo. Preden sem prevzel to ekipo, sem v slovenskih odbojkarjih videl velik potencial, igralce z zelo dobro tehniko in veliko volje do dela. To sem izkoristil, delali smo zares veliko in obrestovalo se nam je,« je ponosen Andrea Giani. »Vseh petnajst igralcev, ki sem si jih izbral za ta reprezentančni ciklus, je iz treninga v trening napredovalo, dvanajsterica tistih, ki je bila na Poljskem, pa je pokazala tisto, kar od njih zahtevam in pričakujem. Naš uspeh se je gradil iz tekme v tekmo, iz zmage v zmago. Imamo ekipo, ki sledi svojim ciljem. A ne z besedami, z dejanji na igrišču.«

Krevsel: Ponosen na petje Zdravljice

Toda veselo ni bilo zgolj v Walbrzychu na Poljskem, ampak tudi v Sloveniji. Denimo na Jesenicah, kjer je v družbi nekdanjih odbojkarskih kolegov in prijateljev iz preostalih športov nazdravljal Viktor Krevsel. Eden prvih slovenskih selektorjev, ki je pred tem vodil Jugoslavijo in Španijo, je kot ključnega akterja izpostavil Gianija. »Slovenijo so vodili domači in tuji trenerji, toda vsem je nekaj zmanjkalo. Nihče ni znal pripraviti reprezentance za končno zmago. To lahko uresniči samo nekdo, ki je bil uspešen že v preteklosti, kot je Giani. Natančno ve, kako se športnik počuti v najtežji situaciji,« je povedal Viktor Krevsel. »Všeč mi je Gianijev način dela. Ve, kdo ima kvaliteto. Enako ceni doprinos bojevnika Gasparinija in Kozamernika, ki je izreden potencial slovenske odbojke. Giani je bil naš polkovnik v bitki. Čestitam pa vsem, od predsednika odbojkarske zveze Metoda Ropreta do zadnjega pomočnika v reprezentanci,« je pristavil.

Za najboljšega igralca zaključnega turnirja četverice evropske lige je bil izbran slovenski podajalec Dejan Vinčić. Njegov potencial je Krevsel izpostavil že večkrat. »Ponovno je bil ključen igralec. Je pravi igralni vodja reprezentance,« je dejal dolgoletni odbojkarski strokovnjak. Še bolj mu je padlo v oči tovarištvo med slovenskimi reprezentanti. »Najbolj sem ponosen, kako so fantje zapeli Zdravljico. S tem so bili večji ambasadorji Slovenije kot vsi sedanji diplomati,« je rekel Krevsel. »Na tujem terenu so se obnašali kot diverzanti v akciji, kar je edina prava pot, ko greš po zlato kolajno. Ta je največja satisfakcija za celotno slovensko odbojko, ki obstaja že devetdeset let. Vsi entuziasti, ki so podpirali slovensko odbojko, so zdaj dobili nagrado.«

Sistem tekmovanja še ni znan

Kot je za odbojko v navadi, še ni jasnega tekmovalnega sistema za prihodnjo sezono. Dejstvo je, da se je v svetovni ligi v zadnjem obdobju povečalo število ekip. Vrsto let se je za lovoriko bojevalo šestnajst reprezentanc, leta 2013 je številka narasla na osemnajst reprezentanc, zadnji dve leti pa jih je bilo dvaintrideset. Reprezentance so bile razdeljene na tri ravni. Če bi slovenska izbrana vrsta v svetovni ligi igrala letos, bi začela na najnižji ravni, kjer bi ji nasproti stale reprezentance, kot so Tunizija, Mehika, Kitajska, Egipt, Španija, Slovaška, Kazahstan, Portoriko…

Slovitejša imena so bila na drugi ravni, kjer so igrali Argentinci, Bolgari, Kubanci in tudi Francozi, ki so se kasneje prebili na najvišjo raven in osvojili končno prvo mesto. Na drugi ravni je tudi precej zasedb, ki so jih Slovenci v preteklosti že premagovali, kot so Kanada, Portugalska, Belgija, Finska, Nizozemska, Češka… Kako bo v prihodnji sezoni, še ni znano. Iz prve ravni je namreč izpadla Rusija, kar ni všeč nikomur. Niti Rusom niti odbojkarskim veljakom, ki vseskozi ščitijo interese največjih reprezentanc. Prav zato ni izključeno, da bo mednarodna odbojkarska zveza FIVB znova spremenila sistem tekmovanja. Za Slovenijo bi bila najboljša opcija, če bi slovite zasedbe ponovno razpršili po različnih skupinah. Slovenci bi tako zagotovo igrali proti vsaj eni velesili, kot so Brazilija, ZDA, Srbija, Poljska, Francija ali Rusija.

Naslednji cilj – evropsko prvenstvo

Reprezentanca se bo spet zbrala v začetku septembra, ko bo začela priprave na tretje dejanje – evropsko prvenstvo. Iz preteklosti je ostalo veliko neizpolnjenih želja, zato bo osnovni cilj, da se Slovenija prvič uvrsti v četrtfinale. Najbližje je bila leta 2011, ko je izpadla v dodatni tekmi za preboj med najboljših osem, na zadnjem evropskem prvenstvu leta 2013 pa sploh ni preživela skupinskega dela, čeprav so nekaterim misli uhajale celo h kolajnam. Motivacija bo letos še večja, saj bi morebitna vrhunska uvrstitev na EP lahko odprla vrata za kvalifikacije za olimpijske igre.

»Ne bom lagal, moje največje sanje so, da bi bil selektor italijanske reprezentance. Toda hkrati bi tudi rad vodil reprezentanco na olimpijskih igrah, klub v finalu lige prvakov… S kom ali kje? To ni pomembno. Zame je pomembno zgolj to, da lahko nekoga vodim,« je na Poljskem še povedal selektor Slovenije Andrea Giani.