Potem ko je preštudiral lik in delo Janeza Zemljariča in se mu je med policijskim zaslišanjem kot v najhujši nočni mori prikazal še plakat za prireditev ob dnevu mladosti, je pred njim nova, še pomembnejša naloga, saj jo mnogi, predvsem pa mlajše generacije, ocenjujejo kot prelomno za Slovenijo 21. stoletja. Ker se kriza ni pojavila sama od sebe in mora nekdo za njene pogubne razsežnosti tudi odgovarjati, napoveduje brezkompromisni boj proti komunizmu in komunistom, ki še vedno vladajo z nasiljem in diktaturo nad slovenskim narodom. »Sporočite mi, če v kakšni občini, upravni enoti ali na ministrstvih opazite kakšno sliko totalitarnega jugoslovanskega režima,« je na twitterju neomajen vsestranski vojak Leljak.

In ker ljudje pametnejših in pomembnejših stvari v življenju tako ali tako nimajo za početi, se je nova Leljakova pogruntavščina seveda prijela. Lucija je nemudoma sporočila naslove picerij in planinskih domov, kjer visi simbolika državnih sovražnikov, neimenovana špiclja sta ovadila delavce v recepciji enega izmed avtokampov v slovenski Istri in sosedov hlev, Vanja pa se je spravil na velenjskega župana, ker še vedno ni umaknil kipa z glavnega trga. Prijateljske in celo sorodstvene vezi so bile v hipu pozabljene. »Foter ima knjigo, morda dve. Zažgem?« se je spraševal Edi. Medtem ko so nekateri, ki so si dali pred mnogimi leti vtetovirati kratice agresorske vojske, že začeli razmišljati o lepotnih operacijah, se je Jože zlomil in hladnokrvno priznal, da ima tudi on »nekaj doma«. »In sedaj kaj? Diverzantska akcija?« je zanimalo Zalo.

Ne glede na to, da je na osovraženi Kubi po 54 letih vnovič zaplapolala ameriška zastava, bodo lastniki predmetov s simboliko jugoslovanskega režima po abecednem in krajevnem vrstnem redu pristali na posebnih seznamih, v javnosti pa bodo morali nositi rdečo zvezdo. Vojska bo bolšje sejme, muzeje in knjižnice zaradi širjenja sovražne ideologije prepovedala, zbirateljem znamk in bankovcev bo ustavno sodišče naložilo, da iz svojih bogatih zbirk izločijo določene primerke, beguncem iz držav, ki spadajo v druščino neuvrščenih, pa bo policija vstop v Slovenijo onemogočila.

Samo da bo nam bolje in ne bomo več lačni. Zato Romana za predsednika!