Menedžerji Kolpe so nedavno zastavili dve tretjini delnic družbe, ki jih obvladujejo prek Kolpe Holdinga, pri Novi Ljubljanski banki (NLB). Hkrati je Kolpa za odobritev 10-milijonske kreditne linije banki izročila deset bianco menic.

Nasedli hrvaški nepremičninski projekti

Zaradi visokih obveznosti Skupine Kolpa holding, ki izhajajo iz nasedlih nepremičninskih poslov na Hrvaškem, je Kolpa Holding z NLB že leta 2012 sklenila pogodbo o ustanovitvi nakupne opcije. Po tej pogodbi lastniki Kolpe Holdinga – sedem menedžerjev s predsednikom uprave Mirjanom Kulovcem na čelu – delnic niso smeli obremeniti niti odtujiti. Nakupna opcija je bila unovčljiva v primeru, če Skupina Kolpa Holding do konca letošnjega oktobra ne bi vrnila okrog 35 milijonov evrov posojil.

Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, je razvidno, da je Skupina Kolpa Holding še daleč do tega, da bi vrnila celotna posojila. Konec letošnjega marca je namreč NLB še vedno dolgovala več deset milijonov evrov. Iz nasedlega projekta stanovanjskega naselja Veliko Polje - Buzin na jugu Zagreba, ki so ga Metličani izvajali prek družbe Invest Zadar, več kot 20 milijonov evrov. Približno tolikšen znesek pa je NLB dolgovala iz naslova gradnje objekta Borovje z več kot 300 stanovanji v središču hrvaške prestolnice. Ta projekt je izvajala Gradnja Borovje, hčerinska družba Investa Zadar.

Visoka zadolženost Skupine Kolpa Holding

Pred dvema letoma je Kulovec za Dnevnik pojasnil, da hrvaški nepremičninski posli s Kolpo nimajo nikakršne zveze in da je posle vodila njena lastnica Kolpa Holding. To pa, kot vse kaže, ne drži. Ravno Kolpa naj bi namreč pri odplačilu posojil družb Invest Zadar in Gradnja Borovje jamčila kot porok. Čeprav naj bi se Kolpa z NLB zdaj dogovorila, da zavarovanje z zastavljenimi delnicami predstavlja le zavarovanje za odobritev 10-milijonske kreditne linije, ne pa tudi za obveznosti, ki izhajajo iz danih poroštev povezanim hrvaškim družbam, bi ravno spodleteli hrvaški posli lahko otežili poslovanje Kolpe. Kot je sicer razvidno iz konsolidiranega letnega poročila za leto 2013, se je Skupina Kolpa Holding leta 2012 z banko dogovorila, da obresti iz naslova financiranja nepremičninskih projektov na Hrvaškem ne plačuje, medtem ko se glavnica kreditov zmanjšuje za znesek prodanih stanovanj.

Na naša vprašanja, kako so poslovali v prvem polletju letošnjega leta, v Kolpi, enem od vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, po več dnevih niso odgovorili. Za STA pa je Kulovec izjavil, da poslujejo po načrtih in da so okrepili svojo prodajo, o številkah pa nič.