Ekipni šport, s katerim se ukvarja na tisoče ljudi v več kot 58 državah sveta, velja za izjemno dinamičnega in hitrega. Poteka na travnatem igrišču, približno tako velikem, kot je nogometno, pred kratkim pa je postal tudi polnopravni član Mednarodnega olimpijskega komiteja.

»Cilj igre je, da ekipa, ki jo sestavlja sedem igralcev, s kombinacijo podaj spravi frizbi v nasprotnikovo končno cono in s tem osvoji točko. Ob tem velja dodati, da igralec, ki dobi frizbi, z njim ne sme teči in ga posedovati več kot deset sekund. Njegovi soigralci se lahko v tem času prosto gibljejo, naloga nasprotnega moštva pa je, da frizbi prestreže, zbije na tla ali pa napadalno ekipo prisili v napako,« osnove igre v nekaj povedih povzame Ivan Novak.

Nepoštenjaki niso zaželeni

Lastnosti, ki ultimate frizbi razlikujejo od preostalih ekipnih športov, kot so nogomet, košarka in rokomet, je kar nekaj. A med najpomembnejšimi je zagotovo ta, da igra poteka ob odsotnosti sodnikov. »Vsi, ki igramo ultimate frizbi, se držimo načela, imenovanega duh igre. Vsakemu udeležencu je naročeno, da se drži pravil igre, k temu pa spodbuja tudi soigralce. Vse skupaj za zdaj dobro deluje, zlasti ker k temu stremi celotna skupnost. Vsem je jasno, da kršitelji pravil in nepoštenjaki niso zaželeni in izgubijo spoštovanje,« pojasni član kluba Maribor Ultimate in pristavi, da je bila prav ta lastnost eden izmed glavnih razlogov, da se mu je šport tako prikupil.

»Pred tem sem igral nogomet in sem imel nekaterih stvari v tem športu vrh glave. Pri ultimate frizbiju pa se lahko ženeš na vso moč, daš vse od sebe in pri tem ne izgubiš spoštovanja do nasprotnika. Ko zmagaš, veš, da ti je to uspelo, ker si bil boljši, pri tem pa povrhu nisi kršil pravil igre.« In kako je v primeru spornih situacij? Novak pojasni, da mora vsak igralec pri sebi dobro premisliti, ali govori resnico. »To zna biti na trenutke zelo zahtevno, vendar pa človeka prisili, da resno razmisli o svojih dejanjih na igrišču.«

Šestindvajsetletnik je sicer ultimate frizbi resneje začel igrati pred dobrimi sedmimi leti, ko se je z nekaj prijatelji tudi odločil, da ustanovijo lasten klub. Ta se dandanes že lahko pohvali z moško, žensko in mešano ekipo, šport pa skušajo popularizirati tudi med srednješolci. Pri tem Novak priznava, da jim ni vedno najlažje, saj v mestu, ki prisega na nogomet, številni ultimate frizbija ne jemljejo kot resno športno disciplino. »Težko je. Otroci se sprva smejijo, a sedaj smo se že naučili, da jim je treba pokazati kakšen videoposnetek. Ko vidijo, koliko se teče in kako se igralci mečejo za frizbijem, nato pa poskusijo igrati še sami, se njihovo mnenje hitro spremeni.«

Podobno je bilo po besedah Novaka tudi pri nogometaših, s katerimi si delijo igrišče. Če je bilo sprva od njih še mogoče slišati vse vrste komentarjev, so ti kmalu potihnili, ko so videli, kako je nekdo pri lovljenju frizbija soigralca preskočil za meter in več ter koliko je za igranje pravzaprav treba imeti kondicije.

Trenirajo dvakrat na teden po dve uri in pol

Da je Novak s soigralci optimalno pripravljen na srečanja, trenira dvakrat na teden po dve uri in pol, ob tem pa redno obiskuje fitnes in opravlja kondicijske treninge. »Igralci pri ultimate frizbiju morajo imeti specifično kondicijo, kjer ti tek na dolge proge bolj malo koristi. Morda je dovolj za osnovo, a največji poudarek je na hitrih sprintih in sprinterski vzdržljivosti, kar je treba posebej trenirati.«

Kot še pristavi Mariborčan, je za zdaj prioriteta kluba njegova širitev in rast kot tudi to, da v prihodnje prispeva čim več igralcev za slovensko izbrano vrsto. Ta se za zdaj zbere le vsakih nekaj let, ko so na sporedu večja mednarodna tekmovanja.