Prvi korak je narejen. Danes bo potrebno še drugega. Slovenska odbojkarska reprezentanca je prvič v zgodovini slavila v polfinalu evropske lige, toda za uvrstitev v svetovno ligo potrebuje nov uspeh v finalu proti Makedoniji. Predstava proti Poljski in gladka zmaga s 3:0 vlivata veliko upanja.

Selektor Andrea Giani je v ogenj poslal najboljšo postavo. Vse niti je v rokah držal podajalec Dejan Vinčić, ki je z žogami enakomerno zalagal vse soigralce. Alen Pajenk in Tine Urnaut sta dosegla devet točk, Mitja Gasparini in Jan Kozamernik po deset in Klemen Čebulj trinajst. Kadar je odbojkarsko moštvo pri doseženih točkah tako izenačeno, potem je jasno, da gre za vrhunski kolektiv. Poljaki v nobenem trenutku niso vedeli, od kod jim preži največja nevarnost. »Dobro smo servirali in tudi v protinapadih, predvsem iz druge linije in po blokerjih smo bili zelo uspešni. V drugem nizu smo se morda nekoliko preveč sprostili in nasprotnikom ponudili možnost za izenačenje, toda moji igralci so še enkrat dokazali, da lahko tudi v težkih trenutkih odigrajo na najvišji ravni. Zmaga v drugem nizu nam je potem prinesla še precej gladko zmago v tretjem nizu,« je selektor Andrea Giani strokovno opisal potek partije na Poljskem.

Čeprav je domača reprezentanca igrala v pomlajeni zasedbi, je bil njen motiv toliko večji, saj gre za odbojkarje, ki sanjajo o igranju za najboljšo poljsko selekcijo. »Poljaki so mlada ekipa, zato smo pričakovali, da bodo grešili. Vedeli smo, da moramo ostati mirni in potrpežljivi, kar nam je tudi uspelo. Pri takih ekipah, kot so mladi Poljaki, se lahko hitro obrne v napačno smer, če se povsem razigrajo,« je razmišljaj podajalec Dejan Vinčić. Podobno je povedal selektor Giani: »Poljakom se pozna, da so mlada ekipa, toda njihova nesporna nadarjenost v takih tekmah še ne pride do izraza. Izdajajo jih čustva.«

Krevsel: Hladna glava in vroče srce

Predstava proti Poljski ni pustila ravno dušnega niti Viktorja Krevsla, nekdanjega trenerja, ki je bil nekoč selektor Jugoslavije in Španije. »Vse je šlo po slovenskih notah. Slovenci so imeli strategijo lahke konjenice. Vinčić je s svojo perfekcijo igralnega genija razdelil žoge z apotekarsko natančnostjo med vse napadalce. Korektor Gasparini skoraj ni imel dela in je precej točk naredil šele s servisom. Moštvo je delovalo kot švicarska ura. Fantje so imeli hladno glavo in vroče srce,« je bil zadovoljen Viktor Krevsel.

Še dan pred polfinalom je kot starosta slovenske odbojke potarnal, da Giani slovensko reprezentanco vodi v italijanskem jeziku, toda Krevsel tokrat izpostavlja izredne izkušnje italijanskega stratega. »Giani je za slovenske igralce nesporna avtoriteta, saj je že bil tam, kjer oni niso bili še nikoli. To je tako, kot če greš prvič na Triglav. Zaupaš tistemu vodniku, ki je bil na Triglavu že stokrat, ne tistemu, ki ni bil še nikoli,« je podal prispodobo.

Nevarnost zakulisne kuhinje

Delo kljub temu še ni dokončano. Za uvrstitev v svetovno ligo bo potrebno zmagati danes v finalu proti Makedoniji, ki bo ob 20. uri. »Do finala se lahko dogodi še marsikaj. Upam, da so Slovenci dozoreli. Morajo se zavedati, da gre finale v anale. To je zgodovinska priložnost za njihove kariere. Prebijejo se lahko med svetovno elito, kjer še niso bili,« pravi Krevsel. »Nevarne so predvsem igrice v zakulisju. Denimo Makedonci imajo v vodstvu olimpijskega komiteja Vladimirja Bogoevskega, ki je nekdanji odbojkar in trener. Njihova diplomatska moč je veliko večja kot slovenska. Naša prednost je ravno Giani, ki je v odbojki veliko ime. V finalu se lahko pojavi tudi zakulisna kuhinja.«

Toda igralci in selektor slovenske zasedbe bodo bolj kot o zakulisju razmišljali o dogajanju na igrišču. »Še vedno imamo veliko rezerv. Proti Poljski smo pokazali šestdeset odstotkov našega znanja, a če bomo tudi s tem zmagovali, bomo več kot zadovoljni,« je povedal Vinčić. Bistveno bolj kratek in jedrnat je bil Giani: »Če še za odtenek izboljšamo igro, bi morali zmagati tudi v finalu proti Makedoniji.«

Vragolije pri fotografiranju

Slovenski odbojkarji bodo imeli tudi novo priložnost za izkazovanje bujne domišljije pri skupinskem fotografiranju pred tekmo. Namesto da bi le mirno stali in gledali v fotografski objektiv, se raje spomnijo različnih zabavnih poz. Vinčić denimo v stoječi vrsti mnogokrat poklekne, Gasparini si z žogo naredi »nosečniški trebuh«, pred obračunom z Grčijo so vsi gledali v statistika Roberta Ciamarra, kot da je osmo čudo sveta. »Vse se dogaja spontano. Fantje v ekipi se dobro razumemo in tudi strokovni štab je vedno za akcijo, ko se dogovarjamo o vragolijah,« je vesele fotografije opisal Gregor Ropret.

»Odločili smo se, da bomo letos malce drugačni. Postavitev vedno spremenimo. Za ekipni duh je to zelo dobro, saj razbijemo monotonost enih in istih običajev, kot je tudi skupinsko fotografiranje. Upam, da to koga ne moti,« je povedal reprezentančni podajalec. Glavni vir idej je ravno statistik Roberto Ciamarra iz Italije. »Vedno je za šale, zato je pogostokrat v središču pozornosti. Predvsem fantje, ki znajo boljše italijansko, se potem skupaj dogovorijo, kaj bo naša naslednja postavitev,« je pristavil Ropret.