Besede vodje slovenske atletske stroke Martina Steinerja so včeraj držale kot pribite. »Če bi kdo lani napovedal, kakšna bo slovenska atletska reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Pekingu, bi bil vseved, kakršnih ni. A smo na atletski zvezi ponosni, da pred vami sedi osem atletov, ki so izpolnili zahtevne norme za nastop na največjem tekmovanju,« je med drugim dejal Martin Steiner. Predsednik AZS Gregor Benčina je dodal, da je kar sedem atletov novih v primerjavi z zadnjo odpravo v Moskvi pred dvema letoma, le Martina Ratej je četrtič zapored udeleženka svetovnih prvenstev.

Peking bo od 22. do 30. avgusta gostil najboljše svetovne atlete, hkrati pa bo gostitelj največjega tekmovanja po olimpijskih igrah leta 2008. Preden se bodo atleti merili za svetovne naslove, bo v središču pozornosti sreda, 19. avgusta, ko bo na Kitajskem znan nov prvi mož mednarodne atletske organizacije IAAF. Kot je znano, se za nasledstvo Senegalca Lamina Diacka borita Ukrajinec Sergej Bubka in Anglež Sebastian Coe. »Glede na to, da sta bila pred kratkim oba na obisku v Sloveniji in sem se z obema v zadnjem času veliko družil, vam lahko zagotovim, da bo imela slovenska atletika zelo dobre odnose tako z enim kot drugim. Prepričan pa sem, da bo svetovna atletika deležna velikih sprememb – ne glede na to, kdo bo novi predsednik,« trdi Gregor Benčina.

Povprečna starost slovenske atletske reprezentance je dobrih 24 let, kar kaže na to, da prihaja do menjave generacij. Najmlajši udeleženec bo 19-letni Luka Janežič, katerega trener Rok Predanič napoveduje, da bo državni rekord Matije Šestaka v teku na 400 metrov po Pekingu preteklost. Najstarejša članica bo 33-letna metalka kopja Martina Ratej, od katere se v slovenski reprezentanci kljub slabši sezoni pričakuje največ. Slovenski dres bodo nosili še: Maruša Mišmaš v teku na 3000 metrov z zaprekami, Maja Mihalinec in Sabina Veit v sprintu na 200 metrov, Žan Rudolf v teku na 800 metrov ter Tina Šutej in Robert Renner v skoku ob palici.