Grega Žemlja ni govoril tja v tri dni, ko je zatrdil, da se spet počuti tako kot pred dvema letoma, ko je bil nazadnje povsem zdrav. Besede so se potrdile v drugem krogu turnirja, ko je odpravil Tomaša Lacka s 6:0 in 6:2. Slovak se je drugi kravati (izraz za 0:6 v tenisu) izognil zgolj po zaslugi zdravniškega premora v drugem nizu pri zaostanku z 0:4, s čimer je uspel razbiti uničujoči ritem slovenskega igralca.

Še julija je bil Lacko med najboljšo stoterico na svetu. Tovrstnih igralcev ni mogoče premagati s takšno lahkoto, če ne igraš vrhunskega tenisa. Žemljeva igra je bila ta večer nedvomno na mnogo višji ravni, kot kaže njegovo trenutno 290. mesto na lestvici ATP. »Na trenutke sem gotovo igral na ravni najboljše stoterice na svetu, toda enako lahko velja za marsikaterega drugega igralca. Kljub temu veliko pove, da mi je nasproti stal igralec, ki spada med najboljših sto na svetu,« je povedal Grega Žemlja. »Odlično sem se počutil na igrišču. Udarci so bili zelo tekoči, malo je bilo zgrešenih žog. Nekaj težav je bilo le pri časovni usklajenosti začetnega udarca, toda po takšni zmagi se težko pritožujem. Dobro igram in sem zelo nevaren. Nikomur ne bom prepustil lahkih točk,« je dodal.

Na turnirju v Portorožu je bil Žemlja do srede še nepremagan. Pred dvema letoma je s petimi zmagami osvojil turnir, letos je dodal še vsaj dve. »Doma v Sloveniji dobro igram. Slovenska igrišča mi dajo dodatno motivacijo. Prednost je tudi ta, da sem letos prišel v Portorož že v četrtek in sem se dobro pripravil na turnir,« je povedal.

V četrtfinale se je uvrstil tudi Aljaž Radinski. S 7:6 (2) in 6:3 je ugnal Francoza Jonathana Eysserica. Mladi Mariborčan je z zmago v prvem krogu dosegel največji uspeh kariere, nato ga je še nadgradil. »Vesel sem, da je Aljažu uspelo zmagati prvi dve tekmi v Portorožu. Spoznal sem ga pred časom v reprezentanci. Je super fant, ki ima glavo povsem pri tenisu. Z veseljem trenira in igra. Upam, da se bo priključil najboljšim Slovencem,« je mlajšega rojaka spodbudil Žemlja.

Kljub temu je Radinski pokuril preveč moči, zato v četrtfinalu ni bil konkurenčen. Denimo v sredo je skoraj takoj po posamični zmagi zaigral še v dvojicah. Davek je plačal včeraj, ko je klonil proti Italijanu Luci Vanniju z 2:6 in 0:6. »To je bila zame neverjetna izkušnja in velika spodbuda za naprej. Proti Vanniju sem čutil utrujenost, saj doslej še nikoli nisem igral treh dvobojev v štirih dneh proti tako močnim igralcem. Portorož zapuščam z visoko dvignjeno glavo in se že veselim prihodnjih nastopov na turnirjih futures, na katerih odslej ne bom več igral v kvalifikacijah,« je dejal Aljaž Radinski, ki je dobil 1245 evrov in 15 točk, ki ga bodo na novi razpredelnici popeljale blizu 800. mestu.

Challenger v Portorožu (42.500 evrov), četrtfinale: Vanni (Ita, 6) – Radinski (Slo) 6:2, 6:0, Gomboš (Slk, 5) – Donskoj (Rus) 2:6, 6:2, 6:3, Kudrjavcev (Rus) – Lorenzi (Ita, 2) 6:4, 1:6, 6:1. Žemlja (Slo) – Bašić (BiH, 8) sinoči.