Sezona v slovenskih hribih in gorah je tudi zaradi izjemno lepega vremena letos odlična, obisk planinskih koč pa po podatkih Planinske zveze Slovenije boljši od petletnega povprečja, kaj šele glede na lansko, bolj klavrno sezono. A dober obisk gora s seboj prinaša tudi precej nevšečnosti. Od povečanega dela gorskih reševalcev do prezapolnjenosti najbolj obljudenih koč okoli Triglava. Čeprav ali pa celo prav zato, ker naj bi se vreme konec tedna nekoliko spremenilo, nekaj osnovnih nasvetov za pripravo na pot ne bo odveč.

»Predvsem se je treba dobro pozanimati o vremenu in temu ustrezno izbrati pot in cilj. Zavedajte se svojih sposobnosti in izbirajte poti, ki so vam primerne. Te dni so seveda najbolj obljudeni Planika, Dolič, Kredarica, Staničev dom in druge koče okoli Triglava, a je med 163 oskrbovanimi kočami še veliko zelo prijetnih, do koder vodijo čudovite poti. Pojdite še kam drugam, lepe so Karavanke, recimo Golica ali Stol,« svetuje Janko Rabič, načelnik gospodarske komisije pri Planinski zvezi Slovenije.

Bolje izobraženi oskrbniki

Teh nasvetov se sodobni planinci povečini zavedajo in jih upoštevajo. Mnogi pred odhodom pokličejo v planinsko kočo, da povprašajo po zasedenosti in vremenu. »Zato smo se v zvezi odločili, da bomo v prihodnje storili več za izobraževanje oskrbnikov. Nekaj jih je sicer starih mačkov, ki vse odlično obvladajo, nekaterim pa primanjkuje znanja meteorologije in poznavanja poti ter okoliških vrhov. Radi bi dosegli, da oskrbnik vsakemu gostu lahko pove, kako kaže z vremenom, kakšne so poti do koče in naprej ter mu tudi svetuje, kam naj se odpravi. Pravi oskrbnik mora znati oceniti pripravljenost in opremljenost planinca in mu, če tako oceni, tudi reči, da izbrana pot zanj ni primerna,« je še dodal Rabič.

Po podatkih Planinske zveze Slovenije imajo visokogorske koče sicer nekoliko slabšo sezono kot nižje ležeče. Nočitev je nekaj manj od petletnega povprečja, prometa pa več. Več je tudi tujih planincev. Z nadpovprečno sezono se lahko pohvalijo v Pogačnikovem domu na Kriških podih. »Večina naših obiskovalcev naroči tudi hrano, nočitev pa je letos celo več kot v najboljših letih. V povprečju vsak dan pri nas prespi od 40 do 60 gostov, konec tedna je koča polna,« je povedala Neža Rus, oskrbnica te koče v Julijskih Alpah z 80 ležišči, ki ima od lani tudi novo čistilno napravo. Kar tretjina njihovih obiskovalcev je iz tujine, pretežno Hrvatov, Čehov, Nemcev, Belgijcev in Avstrijcev.

Prijetno tudi na planinah

Poleg visokogorja pa so te dni še posebej privlačne razne nižje ležeče planšarije. Številne najdemo v bohinjskem koncu, v Karavankah, zelo priljubljene so tiste nad Tržičem, kjer so planšarije pravzaprav že skorajda druga poleg druge. Večina jih je zelo lahko dostopnih, primernih tudi za družine z manjšimi otroki, ponudba je »klasična« in izjemno okusna, saj se skuta ali kislo mleko s planin niti primerjati ne moreta s tistim iz doline, nekoliko zahtevnejšim pa planšarije služijo tud kot odlično izhodišče za daljše ture.

»Eno tako normalno sezono imamo. Lani je bilo zaradi dežja bolj klavrno, letos je pa kar prevroče. Čeprav je največ najboljšega mleka bolj v začetku sezone, pa je dejstvo, da bo naslednjih 14 dni največji naval. Pri nas je lepo zgodaj zjutraj pa tudi bolj pozno popoldne, tako da lahko pridete skozi ves dan, le vremensko napoved prej poglejte,« je povedal pastir na planini Dolga njiva Matjaž Kleindienst.

Prav vreme je lahko zelo zahrbtno. Ne le visoko v gorah, pač pa tudi v sredogorju. Prejšnji konec tedna so na planini Korošica nad Podljubeljem tako doživeli kar eno uro hudega naliva s točo, zaradi naraslih hudournikov so morali posredovati gorski reševalci, ki so v dolino pomagali planincem, ki so se na planšariji zadržali nekoliko predolgo. Korošica je sicer ena najlepših tržiških planin, še posebej je zanimiva zato, ker je bila včasih zaradi bližine meje dostopna le domačinom, zdaj pa je priljubljeno izhodišče za okoliške vršace ali pa zgolj za družinski obisk. Kot so nam zatrdili, je obiska ravno prav, tako da kislega mleka, pa čeprav imajo le eno kravo molznico (druge imajo vse teličke), nikoli ne zmanjka.

Na Lešanski planini imajo prav tako povprečno sezono. »Ob hudi vročini so očitno ljudje raje ostali doma, zdaj pa je iz dneva v dan več ljudi,« je povedal pastir Rok Podpečan.