Mednarodna atletska organizacija (Iaaf) je v tej sezoni krepko dvignila norme za nastop na svetovnem prvenstvu. Ženski sprint na 200 metrov je ena redkih disciplin, kjer predpisana meja (23,20) ni bila pretirano ostra. Predvsem če jo primerjamo z nekdanjo normo A, ki je ločevala najboljše atlete od vrhunskih z normo B. Slovenski atletinji Maja Mihalinec in Sabina Veit sta izpolnili kriterij za nastop na SP v Pekingu tik pred zdajci, tri dni pred rokom mednarodne organizacije Iaaf, minuli petek v Mariboru.

Nobenega dvoma ni, da sta obe slovenski sprinterki sposobni teči 23,20, kar sta v tej sezoni dokazali, ko sta se zahtevani znamki večkrat približali. Maja Mihalinec je v tej sezoni naredila ogromen napredek, Sabina Veit pa je znana kot atletinja, ki rezultatsko niha, posledično pa ni redna udeleženka Slovenije na velikih tekmovanjih. Obe atletinji je pred mariborskim mitingom od norme ločilo le nekaj centimetrov, preračunih v stotinkah sekunde.

V minulih letih je Atletska zveza Slovenije (AZS) na račun sistema prirejanja tekmovanj doživela veliko kritik. Dogajalo se je namreč, da so bili mitingi organizirani čez noč, da so vedeli za tekme le tisti, ki so imeli rezultatski interes, in so tik pred zdajci dosegali norme za velika tekmovanja. Skupni imenovalec vseh je bil, da so brez izjeme na največjih tekmah pogoreli.

Zadnja struktura atletske zveze nadaljuje priznavanje norm za velika tekmovanja na mitingih, ki jih pred sezono ni v koledarju AZS. Mariborski miting je bil namenjen zgolj cilju, da na stadionu, ki je zaradi vetra sprinterskim disciplinam zelo naklonjen, domača atletinja Sabina Veit (organizator tekme je bil AD Štajerska Maribor, za katerega tekmuje Veitova) in Maja Mihalinec dosežeta normi za Peking. Pogled na rezultate kaže, da je tretja najhitrejša sprinterka na 200 metrov za pekinškima potnicama zaostala za več kot tri sekunde, vse druge atletinje pa so dosegle čase nad 27 sekund. Zanimiv je tudi pogled na rezultate ženskega meta kopja. Martina Ratej je vrgla 59 metrov, Brazilka Lajla Ferrer Domingos sedem metrov manj, tretjeuvrščena metalka pa 27 metrov.

Miting je bil izpeljan po prepozicijah AZS, saj je organizator izvedel predpisano število disciplin, postavljen je bil vetromer, najet je bil časomerilec, bili so navzoči sodniki... Podoben miting kot mariborski naj bi izpeljali tudi Celjani, a je najboljši slovenski skakalec ob palici Robert Renner izpolnil normo na balkanskem prvenstvu, tako da mitinga niso organizirali.

»Imam dve mnenji. Prvo je, da norme, ki so dosežene v zadnjem trenutku, s stališča športnika niso najboljše. Po navadi se zgodi, da se športnik po njih preveč sprosti, hkrati pa mu zmanjka časa za dobro pripravo na vrhunec sezone,« pravi šef slovenske atletske stroke Martin Steiner. »Po drugi strani so merila znana in za vse atlete enaka. Mednarodna organizacija določi, do kdaj morajo biti izpolnjeni kriteriji za nastop na velikem tekmovanju. Ne vidim potrebe, da bi bili bolj papeški od papeža ter bi v Sloveniji krajšali roke. Saj bi nas navsezadnje mednarodna zveza vprašala po zdravju. Poleg tega je bil mariborski miting izpeljan po predpisanih standardih,« je sklenil Steiner.