Na desetih tekmah so slovenski odbojkarji desetkrat zmagali. Toda prav vse bo zaman, če ne bodo dosegli še dveh zmag na sklepnem turnirju. Vrata svetovne lige jim odpira le končno prvo mesto v evropski ligi. Glede na igralski kader slovenska reprezentanca spada med svetovno elito, a ima velike težave s tekmami, ko ni več popravnega izpita.

Kot po pravilu se slovenska izbrana vrsta izkaže v obračunih, ko morebitni poraz ni usoden. Takrat je zmožna ugnati tudi največje svetovne velesile. Drugače je, ko je za napredovanje nujna zmaga. »Že lani smo v skupinskem delu igrali zelo dobro, na koncu pa pokleknili na zadnjih dveh tekmah, ki sta odločali o naši usodi. Jasno nam je, da kljub desetim zmagam nismo naredili še nič. Veliko bo pomembnih dejavnikov, ki bodo odločali. Zbrani moramo biti vsak trenutek,« je previden podajalec Gregor Ropret. Seznam neuspehov iz zadnjih let je precej dolg. Slovenija je dvakrat izpadla v polfinalu evropske lige, na evropskem prvenstvu še ni prišla do četrtfinala, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je gladko izgubila s Srbijo… Neizkoriščenih priložnosti je torej precej. »Dobro se spomnimo, kako lahko gre na sklepnem turnirju vse narobe. Denimo leta 2011 smo v polfinalu evropske lige izgubili proti Španiji, čeprav smo jo pred tem redno premagovali. Prevečkrat smo se že opekli. Upam, da smo se naučili, da ne smemo nikogar več podcenjevati,« je izpostavil 24-letni Ropret.

Letos bo na sklepnem turnirju v poljskem Walbrzychu polfinalni tekmec domača reprezentanca. Resda so Poljaki aktualni svetovni prvaki, toda v evropski ligi igrajo z drugorazredno postavo, saj najboljša zasedba nastopa v svetovni ligi. »Posameznih igralcev na poznamo, toda Poljaki imajo ogromen nabor odbojkarjev. Čeprav nam bo nasproti stala druga ali celo tretja postava, gre še vedno za igralce iz vrhunskih klubov. Vajeni so težkih tekem, igrali bodo pred domačim občinstvom… Toda lani v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo smo premagali prvo postavo Poljske, zato smo samozavestni. Vlogo favorita moramo upravičiti tudi na igrišču,« pravi Ropret. V morebitnem jutrišnjem finalu bo nasprotnik zmagovalec dvoboja Makedonija – Estonija. »Makedonci so naši stari znanci. Z njimi smo odigrali že ogromno tekem, zato ni nobenih skrivnosti. Estonci so neugodna zasedba z dobrimi igralci. Z njimi se že dolgo nismo pomerili. Imeli so veliko tekem v skupinskem delu, zato jih bo naš strokovni štab dobro preučil. Če bodo v finalu, jih bomo poznali,« je povedal slovenski organizator igre.

Najmočnejši adut Slovenije je njen selektor. Andrea Giani je bil nekdaj vrhunski odbojkar, ki je okoli vratu prejel kolajne na vseh največjih tekmovanjih. »Z vidika avtoritete in mirnosti nam je prinesel veliko. Vemo, da smo v preteklosti v ključnih trenutkih večkrat igrali živčno in s preveč napakami, zato smo izgubljali končnice napetih nizov. Letos se nam to skoraj ni zgodilo. Giani je vajen težkih tekem. Zna nas pomiriti ali pa reče kakšno težjo besedo, da nas prebudi. Dobro ve, kaj potrebujemo,« je opisal Ropret, ki je menjava za Dejana Vinčića. »Že na začetku je Giani izpostavil, da bo prvi podajalec izkušenejši in višji Vinčić. Sprejel sem vlogo drugega podajalca, čeprav bi rad več igral. Verjamem, da bom dobil priložnost, za kar sem pripravljen trdo delati.«

Giani je v slovenski reprezentanci uvedel jasno razdelitev nalog. Od prvega treninga naprej je znano, kdo je v prvi postavi, kdo je rezervist in kdo so odbojkarji, ki so na širšem seznamu. Prehajanj z ene ravni na drugo skoraj ni. »Mi smo ekipa, ki potrebuje več gotovosti, predvsem naša prva postava. Fantje smo zato bolj osredotočeni, saj vsi vemo, kakšna je naša vloga. Če ne bo poškodb, bo ta taktika delovala zelo dobro. Če bodo poškodbe, pa se lahko pripeti, da bo ekipa manj uigrana,« je situacijo opisal Ropret. V primerjavi z minulimi leti v reprezentanci to poletje ni večjih poškodb. »Imamo tudi malo sreče, predvsem pa se vidi odlično delo kondicijskega trenerja. Imamo le nekaj manjših neprijetnosti. Upam, da bo tako tudi med evropskem prvenstvom,« je rekel Ropret, ki bo tudi v prihodnji sezoni član Innsbrucka. V določenem trenutku je bil blizu prestopa v Cannes, ki ga vodi Igor Kolaković, a se posel ni izšel.