Vsi, ki verjamejo, da utrinki izpolnjujejo želje, so minulo noč zagotovo prebedeli, saj je meteorski roj Perzeidov včeraj dosegel svoj vrhunec. »Letos imamo dvojo srečo – napovedano je jasno vreme, za temnejšo noč pa bo poskrbel tudi lunin mlaj,« se je minule noči včeraj veselil Igor Žiberna, predsednik astronomskega društva Orion. Perzeidi, znani tudi pod imenom solze svetega Lovrenca, so danes ponoči dobesedno divjali po nebu – strokovnjaki so jih pričakovali kar od 60 do 100 na uro. Spektakularne nočne predstave pa ni pregnala svetloba današnjega jutra, Perzeide bo mogoče opazovati še do konca tega meseca.

Zemlja vsako leto konec julija začne prečkati tirnico kometa 109P Swift-Tuttle, ki za seboj med drugim pušča tudi prašne delce. »Ti delci nato na višini okoli 80 kilometrov zaidejo v našo atmosfero, kar povzroči, da ta ionizira, kar vidimo kot svetel trak na nebu oziroma utrinek,« pojasnjuje Žiberna in dodaja, da prašni delci pozneje večinoma zgorijo ali potujejo naprej, lahko pa se – sicer zelo redko – tudi zgodi, da padejo na Zemljo.

Tako svetel, da je metal senco

Ob opazovanju meteorskega roja se zdi, kot bi vsi utrinki prihajali iz ene točke – imenujemo jo radiant, glede na njeno lego pa meteorski roji dobivajo imena. Žiberna pravi, da imajo Perzeidi radiant v ozvezdju Perzeja, zato takšno ime.

»Poznamo več kot 40 različnih meteorskih rojev, je pa za Perzeide značilno večje število utrinkov,« pove Žiberna in doda, da so ti v primerjavi z drugimi meteorskimi roji tudi nekoliko svetlejši. »Dvakrat ali trikrat se mi je ob opazovanju Perzeidov že zgodilo, da je utrinek zasvetil tako močno, da je vrgel senco,« navdušeno pove.

Da bi zvezdna predstava lahko v polnosti zasijala, naš sogovornik priporoča opazovanje na čim temnejšem kraju, kjer ni veliko svetlobnega onesnaženja. »Koristno je tudi, da je horizont na kraju opazovanja zelo odprt, saj se utrinki pojavljajo po vsem nebu. Utrinki, ki so bliže zenitu, bodo videti svetlejši kot tisti nizko nad horizontom.«

Zvezdna karta in dobra družba

»Če se želimo opazovanja lotiti sistematičneje, si je dobro zapisati čas, ko se posamezen utrinek pojavi, tisti, ki se na to področje malo bolj spoznajo, pa si lahko zapišejo tudi magnitudo oziroma sij utrinka,« pravi Žiberna in doda, da si lahko pri določitvi svetlobe utrinka manj vešči pomagajo z zvezdami v okolici. »Zato je dobro imeti s seboj tudi zvezdno karto, ki jo zlahka najdemo na različnih spletnih straneh.« Da bo opazovanje prijetno, pravi Žiberna, pa je treba imeti s sabo še kakšen dodaten kos oblačila in dobro družbo, ki bo preganjala spanec.

Naš sogovornik pravi, da je na poletnem nočnem nebu poleg Perzeidov še obilo drugih zanimivosti za opazovanje. »V tem času se lepo vidi tudi središče Rimske ceste. Tam je veliko zanimivih stvari – od meglic do kroglastih kopic in razsutih zvezdnih kopic, vidijo se tudi druge galaksije.«