Strategija in stvarnost

Treba je poudariti, da Popotniško združenje Slovenije šteje na Bledu med svoje člane le youth hostel Bledec, ki je najstarejši ponudnik storitev za mlade (članstvo v Hostelling International) na Bledu. A v zadnjih letih so se hostli namnožili in imajo precej različne ponudbe. Po ocenah Blejcev v njihovem turističnem kraju po nizki ceni ponujajo okoli 500 postelj, odziv mladih pa je poleti odličen: »Naši mladi gostje zapravijo mnogo več od tistih, ki na Bledu nikogar ne motijo. Jedo v restavracijah, odločijo se za kanjoning in druge dejavnosti. Ni res, da le kalijo nočni mir – največkrat je težava v tem, da prebudijo druge, ko se vračajo z nočne zabave,« pravi ena od lastnic hostla, ki noče biti imenovana. Zatrdila nam je, da so zaradi zadnjega izbruha nezadovoljstva že na delu inšpektorji. Mnogi ponudniki te vrste storitev na Bledu naj bi imeli težave s predpisi oziroma pogoji za delovanje.

Da je zmeda velika, dokazuje tudi dejstvo, da je mogoče najti hostel z enakim imenom na Bledu in Ribnem: »Mi takih težav nimamo, smo se pa vsi, ki se ukvarjamo s tovrstno ponudbo, dobili s predstavniki občine. O tem, da je zvečer potrebnih več varnostnikov, smo se strinjali. Žal pa občina noče prevzeti povezovalne vloge pri reševanju problemov. Preprosto si želijo biti kraj vrhunskega turizma, a za to nimajo ne idej ne ukrepov,« trdi Maja Demšar, ki ima hostel z 18 posteljami v Ribnem pri Bledu.

14 hostlov, 484 postelj

Podatke o trenutnem stanju hostlov nam je posredoval direktor lokalne turistične organizacije Jaka Ažman. Zadnjih pet let naj bi vsako leto nastali do trije novi hostli, ki imajo skupaj 484 registriranih postelj. Registrirani so kot mladinska prenočišča (4) ali oddajalci sob (10). Le družba Bledec, d. o. o., je s svojim hostlom del mednarodne mreže mladinskih prenočišč – po zakonu o spodbujanju turizma njihovi gostje plačujejo pol cenejšo turistično takso.

»Na Bledu imamo samo eno veljavno strategijo razvoja turizma, v kateri je zapisano, da Bled ponuja vrhunski turizem,« dodaja podžupan Toni Mežan, ki je z opozorili na stanje v mladinskem turizmu dosegel vsaj eno: področje bodo morali v našem turističnem središču začeti načrtno urejati, skupaj z gostom in s posluhom zanj.