Za družbo Silkem, priznanim proizvajalcem surovin za ognjeodporne materiale, pralna sredstva ter za kemično, keramično in livarsko industrijo, je znova rekordno leto.

Družba iz Kidričevega, kjer je s Talumom vred zrasla na pogorišču Tovarne glinice in aluminija, je lani okrepila prihodke za 2,2 odstotka, na 57,5 milijona evrov – v primerjavi s kriznim letom 2009 so bili višji za kar 68 odstotkov. Glavni prodajni proizvod so glinice, vmesni proizvodi pri pridobivanju aluminija iz boksita, ki zajemajo približno 71 odstotkov oziroma slabih 41 milijonov prihodkov Silkema. Daleč najbolj priljubljen in pomemben proizvod so tabularne glinice, ki se med drugim uporabljajo v industriji ognjeodpornih materialov, saj je njihovo tališče pri temperaturah, višjih od 2000 stopinj.

Šibak evro odpira nove trge

Še precej intenzivneje od prihodkov sta se v preteklih petih letih zvišala denarni tok iz poslovanja (EBITDA), in sicer za več kot dvakrat, na skoraj šest milijonov evrov, ter čisti dobiček, ki je zrasel za 11,6-krat, na dobrih 3,6 milijona evrov. Dolgoletni direktor Silkema Janez Bedrač se nadeja, da bodo pozitivni trendi vztrajali tudi letos.

V prvem letošnjem polletju je Silkem posloval po pričakovanjih. Negotovost v Rusiji, Ukrajini in Grčiji ni pustila negativnih posledic, medtem ko daje dodaten zagon šibak evro. »Zaradi spremenjenih valutnih razmerij se nam odpirajo tudi dolarski trgi, ki smo jih v preteklosti zanemarjali,« je dejal Bedrač, ki je sklenil že vse najpomembnejše prodajne pogodbe in dogovore za dobavo energentov in surovin. Še pred dobrim letom dni je na tem področju vladala velika negotovost v družbi, ki je ob koncu leta zaposlovala 176 ljudi, 21 več kot ob koncu leta 2013.

Iskanje virov surovin

Izvor težav z dobavo surovin sega v leto 2010, zaznamovano z največjo ekološko katastrofo na Madžarskem. V tovarni aluminija v madžarskem mestu Ajka se je razlilo 800.000 kubičnih metrov strupenega rdečega blata, ki je zašlo v vodni sistem in povzročilo najmanj devet smrtih žrtev tamkajšnjega prebivalstva. Madžarska družba MAL, tedaj 65-odstotna lastnica Silkema, si od katastrofe ni opomogla. Pokopale so jo 500 milijonov evrov visoka kazen in številne odškodninske tožbe. Silkem je ob stečaju ostal brez glavnega dobavitelja vhodnih surovin.

»Nadomestiti MAL na področju oskrbe s specializiranimi vhodnimi surovinami ni bilo preprosto,« je dejal Bedrač. Silkem, ki je danes v lasti menedžerske družbe Silkem Plus (64,7 odstotka) in Taluma (35,3 odstotka), je bil primoran spremeniti nabavno politiko osnovnih surovin, za vsako surovino je poiskal vsaj po dva dobavitelja. Dodatno varnost naj bi prinesla leta 2013 začeta in lani dokončana naložba v lastne proizvodne prostore v Kidričevem, saj omogoča pripravo metalurške glinice za uporabo v proizvodnji. Za dokončanje proizvodne hale, ki pomeni zdravilo za pomemben del nekdanje odvisnosti od družbe MAL, je Silkem namenil večji del lanskih 3,12 milijona evrov naložb. V ta namen se je zadolžil za 500.000 evrov,

»V splošnem se nabavne možnosti na surovinskih trgih zožujejo, saj nastaja nevarna lastniška koncentracija,« je opozoril Bedrač in dodal, da bo v prihodnje treba ubrati nekoliko drugačno pot do surovin. V tem kontekstu lahko razumemo ustanovitev družbe Silkem Hungary in pripravo na nakup kalcinacijskih in mlevnih zmogljivosti iz stečajne mase madžarske družbe Ajka. Silkem je bil na razpisu uspešen, dočakal je soglasje madžarskega urada za konkurenco, zdaj pa čaka še na dovoljenje za obratovanje. S tem si bo po besedah Bedrača zagotovil enostavnejši vstop na madžarski trg.