Telekom Slovenije je bil prejšnji teden pod pritiskom odločitve britanskega sklada Cinven, da odstopa od pogovorov za večinski delež družbe, kar je tečaj na borzi znižalo za skoraj 15 odstotkov. Delnice Telekoma, ki so leto 2015 začele pri 145 evrih in se povzpele tudi na raven 150 evrov, so prejšnji trgovalni teden končale na 80 evrih za delnico.

Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi sicer SDH že jeseni začel novi krog prodaje Telekoma Slovenije. Med potencialnimi interesenti se že nekaj časa omenja Telekom Austria, ki ima v lasti tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil in je letos že kupil mariborsko telekomunikacijsko družbo Amis. Za Telekom Slovenije naj bi se zanimal tudi mednarodni zasebni investicijski sklad Apollo. Slednji je nedavno postal lastnik NKBM, poleg tega naj bi bil med interesenti za nakup večinskega deleža v Telekom Srbije in bi torej lahko nastopil kot partner Telekoma Slovenije pri nakupu srbskega telekoma.

Tečaj ruskega rublja je v primerjavi z evrom padel na najnižjo raven v zadnjih petih mesecih ter v mesecu in pol izgubil 20 odstotkov vrednosti. S tem pa je praktično izničil vse, kar je pridobil spomladi. Padec ruske valute je pripisati predvsem padanju cen nafte, ki poleg plina pomeni pomemben prihodek za državo. Evro je presegel tudi psihološko mejo 70 rubljev, zaradi česar se je okrepil strah pred morebitno novo finančno destabilizacijo Rusije, kar močno vpliva tudi na slovenske družbe, ki poslujejo na ruskem trgu. Delnice Krke, ki so bile ob prometu 1,36 milijona evrov najprometnejše, so izgubile 2,80 odstotka in pristale pri 63,91 evra, medtem ko je bilo Gorenje kaznovano še močneje. Delnice Gorenja so tako, ob skromnem prometu 20.000 evrov, izgubile 5,24 odstotka in končale pri 5,87 evra.

Optimistična za vlagatelje na borzi pa je informacija, da Ljubljanska borza pripravlja teren za vstop pokojninskih skladov, kar bo verjetno povečalo likvidnost, povpraševanje ter posledično tudi rast tečajev. Pokojninski skladi bodo namreč lahko predvsem mlajšim zavarovancem ponudili tudi bolj tvegane sklade življenjskega cikla, ki večji del svojih sredstev nalagajo v delniške naložbe.