Portal youtube je že v začetku leta predstavil novo storitev – določene videovsebine si je moč ogledati v panoramskem načinu 360 stopinj. To pomeni, da lahko video gledamo z vseh strani, kot bi bili sami navzoči v njem.

Če še niste imeli priložnosti sedeti v dirkalnem bolidu ali pa v bojnem letalu, vam bo omenjena tehnologija približala tovrstne izkušnje. Z miško lahko poljubno spreminjate kot pogleda, če pa uporabljate mobilno android napravo, jo morate zgolj premakniti v želeno smer.

S tem se na neki način ustvarja virtualni prostor, kakršnega srečamo pri googlovih zemljevidih ulični pogled. V pomoč temu je na trgu zgolj nekaj modelov kamer, ki omogočajo tovrstno snemanje (ricoh theta, kodak SP360, giroptic 360cam, IC real tech allie). Google je pred časom celo oznanil, da bo najbolj zagrizenim ustvarjalcem panoramskih posnetkov podaril primerne kamere in skupaj z njimi skušal odkriti, kakšni so najboljši načini za pripovedovanje videozgodb v novem videoformatu.

Težko je reči, koliko takšnih posnetkov je do zdaj objavljenih, verjamemo pa, da bo z razvojem tehnologije priljubljenost bliskovito rasla. Sploh če upoštevamo, da se na trgu pojavljajo vse boljša virtualna očala, s katerimi bo tovrstno doživetje še toliko pristnejše.