V branju boste uživali še bolj, če bodo vse knjige urejeno razstavljene na točno določenem mestu vašega doma. Oblikujte moderno, minimalistično ali klasično podobo knjižnice, v kateri boste z veseljem preživljali svoj prosti čas.

V dnevni sobi ali spalnici?

Zasebno knjižnico lahko vedno uredite v enem od prostorov vašega doma, na primer v spalnici ali dnevni sobi, lahko pa si izberete tudi do sedaj prazno sobo. Potrebovali boste le nekaj prostora in knjižnih polic, dobro razsvetljavo in seveda knjige. Preden se lotite postavljanja polic in omar, najprej preglejte knjige in jih razvrstite po temah. Tako boste natančno vedeli, koliko prostora potrebujete za posamezno zbirko, denimo pustolovskih romanov.

Knjižne police in pohištvo

Izredno pomemben je izbor praktičnih knjižnih polic. Police namestite v prostor po katerem koli sistemu, tako da po možnosti zapolnite kar celo steno. Obenem poskrbite tudi za udobno pohištvo: stole in mizo.

Kakovostna razsvetljava

Dobra razsvetljava je bistvenega pomena, saj bo direktna sončna svetloba knjigam le škodovala, ker bodo barve platnic hitreje zbledele. Obenem pa ne smete škodovati očem, saj med branjem potrebujete kar najboljšo osvetlitev. Izberete lahko trendovske talne svetilke, dodajte pa jim tudi vsaj eno namizno svetilko.

Rešitve v manjših stanovanjih

Seveda pa vsi nimamo dovolj prostora, da bi lahko domači knjižnici namenili celo sobo. V tem primeru je pametna rešitev vgradnja knjižnih polic v eno od sob ali celo v več prostorov. Obstaja več načinov, kako praktično uredite police v manjših stanovanjih: okoli oken, nad posteljo ali celo nad notranjimi vrati.