Sklepni turnir evropske lige bo v četrtek in petek na Poljskem. Mogoči tekmeci Slovenije so domačini Poljaki, Estonci in Makedonci. Med najbolj izpostavljenimi igralci v slovenski četi bo Mitja Gasparini. Korektor iz Izole ima najdaljši staž v reprezentanci in največ nastopov na uradnih tekmah. Dejaven je bil tudi minuli konec tedna v Mariboru, kjer je Slovenija skupinski del evropske lige končala s tekmama proti Grčiji.

Precej nemirni ste bili s soigralci, predvsem v soboto. Zakaj?

Ne vem... Tekma je bila takšna, kot smo pričakovali. Le prvi niz je bil drugačen, ko smo hitro naredili veliko razliko.

Kljub temu ste se odbojkarji na igrišču veliko prepirali s sodnikom.

Sodniki so bili zelo slabi, zato smo se v obeh ekipah veliko jezili. Kar se tiče medsebojnega drezanja z Grki, pa je bilo vse na športni ravni. Nič posebnega.

Vi ste bili še najbolj umirjeni od vseh.

Vso napetost sem v bistvu začel, nato sem pobudo prepustil drugim. A to se dogaja na skoraj vsaki tekmi. Če nas to dvigne, toliko boljše.

Pred vami je sklepni turnir. Čutite kaj napetosti?

Ni dobro, če doživiš kakšen šok pred koncem, zato smo šli na zmago tudi na zadnji tekmi proti Grčiji. Če si nepremagan, se počutiš močnejšega. Zavedamo se, da prihaja sklepni turnir. Čakata nas težki tekmi, ki ju moramo dobiti. Ves pritisk moramo obrniti v svojo korist. Imamo dovolj izkušenj.

Lani so bili vaš krvniki prav Grki.

Na to sem hitro pozabil, a so me spet spomnili drugi pred nekaj dnevi. Grki so vročekrvni, zato je vedno užitek igrati proti njim, še slajše jih je premagati. O maščevanju nismo razmišljali, ampak samo o zmagi. Enako bi bilo, če bi nasproti stala kakšna druga reprezentanca.

Z novim selektorjem Andreo Gianijem ste skupaj že nekaj mesecev. Je to najboljša slovenska reprezentanca, odkar ste njen član?

Rastemo in napredujemo, a ostaja še veliko stvari, ki jih moramo odpraviti. Na treningih jim posvečamo pozornost in se izboljšujemo. Pripravljeni smo, da osvojimo evropsko ligo in naredimo korak naprej v svetovno ligo.

Slovenija že ves čas igra v popolni postavi. V preteklosti je bilo mnogo pritožb, da ste igralci zaradi poletne evropske lige utrujeni, več je bilo tudi menjav v sestavi ekipe.

Če Giani vidi, da smo utrujeni, in če se pogovorimo z njim, nas razume. Je bivši odbojkar, zato ve, kaj potrebuje telo. Če opazi, da potrebujemo premor in da ne gre, nas spočije. Čeprav je naporno, vmes dovolj počivamo. Imeli smo tudi dolgo pot v Belorusijo in Romunijo, a enako velja za druge reprezentance. Vsi imajo iste tekmece in iste termine.

Vi ste bili nekaj dni doma. Koliko je bilo v resnici počitka, ko se vam je rodila druga hčerka?

Bilo je malce več počitka in zelo mi je prišel prav. Zdaj se vidi na igrišču, da sem manjkal nekaj časa. Na koncu sem igral še kar dobro, glede na to, koliko časa me ni bilo.

Hčerka je stara slaba dva tedna, vi pa ste že nazaj v reprezentanci. Pogrešate skupne trenutke?

Seveda, ampak kaj se bo zgodilo, sem vedel že pred več meseci. Odločil sem se, da bom v reprezentanci. Najprej sem prosil selektorja, da bi odšel samo na rojstvo in prišel nazaj že čez dva dni v Romunijo, toda selektor se je odločil, da mi da daljši premor.

Kako rojstvo otroka vpliva na vrhunskega športnika? Časa za počitek je namreč doma precej manj.

Odvisno od tvoje žene ali dekleta, ki je doma. Jaz se kljub vsemu doma zbujam spočit. Vsa zahvala gre ženi. Doma ima tri otroke, poleg dveh hčerk še mene. Lepo skrbi, da lahko mirno spim in se spočijem. Ni problemov, tudi ko sem doma.

Bo šla z vami v Francijo vsa družina, ko se bo začela klubska sezona?

Da, zagotovo. Brez njih ne grem nikamor.

Ste zadovoljni z novim delodajalcem Paris Volleyjem?

Sem. To bo nova izkušnja. Ne bom rekel, da komaj čakam, saj je pred menoj še veliko dela v reprezentanci, toda nato bom z veseljem odšel v Pariz.

Je na odločitev o odhodu v Francijo kaj vplivalo mesto Pariz?

Mesto že poznam, saj sem bil v Parizu že nekajkrat. Vedno mi je bil všeč. Zaradi mesta sem vesel, tudi prvi stiki s klubom so bili zelo pozitivni. Pri iskanju novega kluba vedno pogledam kakovost življenja v novem kraju. Z menoj potuje vsa družina, zato moram misliti tudi nanje. Ne morem jih peljati v neko vas, čeprav se je tudi to že zgodilo.

Pred tem ste bili v Veroni, kjer je trener Giani, toda v klubu so se raje odločili za novega korektorja. Je kaj zamer do Gianija, ki je vaš selektor v reprezentanci?

Prišel je k meni in sva se pogovorila. Poznava se že dve leti, tako da ni zamer. Vse sva si povedala, klub pa se je odločil, da me zamenjajo. Ne preostane mi drugega, kot da spoštujem njihovo odločitev. Takšne stvari se dogajajo, podrobnosti pogovora z Gianijem pa ne morem razkriti. Imava dober odnos. Je zelo odkrit človek in vedno pove stvari, tako kot misli.