»V Rigi bodo drugačne tekme, saj bomo prvič igrali v gosteh, drugačen bo tudi kriterij sojenja,« je pred odhodom na turnir v Latviji razmišljal selektor slovenske reprezentance Jure Zdovc, ki se ni motil. Predvsem v končnici tekme proti gostiteljici je domača sodniška trojica nekajkrat zapiskala v prid Latvijcem, a to ni izgovor za poraz Slovenije, ki je dan pred tem po podaljšku ugnala Poljsko.

Če je bil Konjičan lahko na prvih treh tekmah zelo zadovoljen z igro v obrambi, tokrat to ni bilo tako. Napak je bilo predvsem v prvi četrtini in polovici druge proti Latviji ogromno, kar je botrovalo višjemu zaostanku. Takoj ko je Slovenija nekoliko agresivneje prijela nasprotnika, se je situacija na parketu spremenila. Zoran Dragić je z nekaj prodori in dobrimi asistencami spodbudil tudi igro v napadu, a so Latvijci predvsem po zaslugi dobre igre pick and roll držali rahlo prednost. To se je spremenilo na začetku zadnje četrtine, ko je Jaka Blažič s prodorom in trojko Slovenijo popeljal v prvo vodstvo na tekmi in ob tem nakazal, da se počasi prebuja, kar lahko selektorja Zdovca pred nadaljevanjem priprav zagotovo veseli. V sklepu tekme so gostje Latvijcem še naprej pretili, a bili v napadu premalo razpoloženi, da bi lahko iz Rige odnesli celo kožo.

Turnir v državi gostiteljici predtekmovalne skupine D na evropskem prvenstvu je tako kot druga tekma proti Avstraliji v Stožicah razkril številne slabosti v igri Slovenije. V napadu je veliko odvisnega od meta za tri točke, še vedno pa so prisotna prevelika nihanja, kar je za prvo polovico priprav še vedno razumljivo. Po današnjem prihodu iz Rige bodo imeli reprezentanti jutri prost dan, nato pa jih v Podčetrtku čaka ključen del priprav. V igri bo treba odpraviti nihanja in številne napake, za kar bo imel selektor Zdovc vsekakor dovolj časa, saj izbrano vrsto naslednja preizkušnja čaka šele prihodnji petek, ko bo v Kopru njihova nasprotnica Ukrajina. Ob tem se bosta soigralcem na treningih priključila tudi Sašo Zagorac in Miha Zupan, tako da bomo na Obali gotovo prvič videli pravi obraz letošnje spremenjene reprezentance.

»Nisem preveč razočaran, saj smo po visokem začetnem zaostanku pokazali boljšo igro v obrambi, ujeli priključek, žal pa nam je manjkala pika na i. Poraz je zame seveda nesprejemljiv, predvsem zaradi tega, ker so fantje znova začeli preveč medlo. Moja naloga ni, da zbujam igralce, temveč da jih taktično vodim skozi tekmo. V zaključku smo naredili nekaj neumnih napak, imeli malo smole, pa tudi sodniki so bili na domači strani,« je povedal selektor Jure Zdovc.