Pri rezultatu Klinarjeve izstopa predvsem dejstvo, da je bila kljub vrhunskemu nastopu (izid 4:38,39 je le dobri dve desetinki počasnejši od njenega državnega rekorda) za 19 stotink sekunde prekratka za finale najboljše osmerice. Tega ji ni uspelo nadomestiti niti z najhitrejšim kravlom med vsemi nastopajočimi. »Res škoda za ta finale in to nesrečno mesto. Očitno mi finale ni usojen, kljub temu pa moram biti zadovoljna z izidom. Takoj po nastopu sem vedela, da bo tesno, najbolj pa sem se bala prav tega devetega mesta. A moram ostati pozitivna. Vidim, da sem blizu najboljšim na svetu. Moram dvigniti glavo – gremo naprej na finale olimpijskih iger,« je dejala Anja Klinar.

Klinarjeva je tokrat spet plavala na zunanji progi, zato v končnici, ko je v kravlu kot po tekočem traku prehitevala tekmice, ni imela možnosti za neposreden obračun s Francozinjo Laro Grangeon, ki je v isti skupini plavala sedem prog stran od Slovenke in se je kot zadnja uvrstila med osmerico. »To drži, a ta disciplina je tehnična in taktična, zato ne gledam veliko na druge. Dala sem vse od sebe in malo mi je zmanjkalo. Ne smem biti razočarana, saj je to deveto mesto na svetu, kar je odličen rezultat,« je še dejala plavalka, ki je bila nekoliko nezadovoljna predvsem s svojim hrbtnim plavanjem.

»Za Anjo je bila to najkorektnejša tekma v življenju. V treh nastopih je napadala iz ozadja in se trikrat prebila v deseterico, na žalost pa ji je malo zmanjkalo za finale, ki ga je tudi napovedala. Finale najboljše osmerice je napadala iz 18. oziroma 19. mesta, naredila je velik preskok, nato pa bila malo prekratka. Upam, da ji bo v letu dni do olimpijskih iger uspelo narediti še korak naprej,« je po tekmi dejal njen trener Miha Potočnik.

Žbogar je na 400 mešano na tako velikem tekmovanju nastopil prvič v karieri in s 4:25,10 dosegel osebni rekord. »To ni brez razloga najtežja disciplina. Dal sem vse od sebe. Za izid sem upal, da bo malo boljši, a to ni moja paradna disciplina, zato se ne vznemirjam preveč. Na žalost se brez solidnega prsnega sloga 400 mešano ne da odplavati res dobro,« je po zadnjem nastopu dejal Robert Žbogar, ki se je po prihodu iz bazena zaradi napora skoraj zgrudil.

Plavalci se v Slovenijo vračajo danes. Po krajšem premoru se bodo začeli pripravljati na decembrsko svetovno prvenstvo v kratkih bazenih, ki bo tudi uvodno tekmovanje nove olimpijske sezone. Izjema je plavalec Triglava Peter John Stevens, ki bo jutri in v sredo nastopil še na svetovnem pokalu v Moskvi. sta, šr