Na četrti tekmi svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu je na olimpijski progi v Seu d'Urgellu v Španiji v finalu nastopilo kar pet slovenskih čolnov. Prvo ime je bil s tretjim mestom znova kanuist Benjamin Savšek. Še tretjič v letošnji sezoni je bil na tekmah svetovnega pokala na zmagovalnih stopničkah. Liptovsky Mikulaš tako ostaja edino prizorišče v letošnji sezoni, na katerem 28-letni Ljubljančan ni bil med najboljšo trojico. Po zmagi na evropskem prvenstvu je bil drugi na tekmi svetovnega pokala v Pragi in tretji v Krakovu ter Seu d'Urgellu. V finalni vožnji v Španiji je na prvem vmesnem času vodil, v nadaljevanju pa izgubil prednost.

»Zelo sem vesel uvrstitve na stopničke, manj pa sem zadovoljen s finalno vožnjo, v katero se mi je prikradlo kar nekaj manjših napak, zato je bil že ob prihodu v cilj zaostanek za vodilnim kar velik. Škoda, da nisem prikazal boljše predstave, predvsem v zadnjih vratih sem pustil kar nekaj dragocenega časa. Malce sem slabe volje, a vsaka uvrstitev med prvi tri je lep dosežek,« je povedal Benjamin Savšek. Savška na zadnji tekmi svetovnega pokala v Pauju v Franciji konec tedna čaka hud boj za stopničke v skupnem seštevku. Trenutno je na tretjem mestu s 184 točkami, vodilni Čeh Stanislav Ježek jih ima 190, drugi Slovak Matej Benuš pa 189. Ker na zadnji tekmi delijo dvojne točke, ima Savšek ob odlični predstavi lepe možnosti tudi za skupno zmago. V finalu kanujev enosedov je veslal tudi Luka Božič, ki je zasedel deseto mesto, potem ko se je že v zgornjem delu proge prevrnil. »Napako sem naredil že pred četrtimi vrati. Z veslom sem šel pregloboko, voda v Seu d'Urgellu pa je nizka, zato mi je požrlo veslo. Potegnilo me je za njim in ker se je vse dogajalo zelo hitro, se nisem mogel ujeti. Izgubil sem veliko časa, predvsem pa ritem, zato čolna nisem mogel več poganjati naprej, tako kot sem si želel,« je povedal Luka Božič. V polfinalu sta tekmovanje končala Jure Lenarčič (22. mesto) in Anže Berčič (29. mesto).

Kajakašica Eva Terčelj je s četrtim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni, potem ko je s progo za razliko od polfinala opravila brez kazenskih sekund. »Tri punce, ki so bile pred menoj, so bile dejansko nepremagljive. Dosegle so izjemne čase. Četrto mesto je sicer malo nehvaležna uvrstitev, a še vedno zelo dobra, navsezadnje pa sem bila v finalu tudi hitrejša kot v polfinalu. Lepo napredujem iz tekme v tekmo in dvigujem svojo formo za svetovno prvenstvo septembra v Londonu,« je bila zgovorna Eva Terčelj po tekmi na progi, na kateri je leta 2013 že zmagala na tekmi svetovnega pokala. V Pauju, kjer bo letošnji finale svetovnega pokala, varovanka trenerja Aleša Kudra še ni tekmovala, zato že nestrpno pričakuje, kako ji bo šlo na progi na francoski strani Pirenejev. Urša Kragelj (15. mesto) je nastop v finalu zapravila s tremi dotiki vrat. Bila je izjemno hitra, z enim dotikom manj bi se uvrstila v finale.

Aktualna svetovna prvaka v kanuju dvosedu Luka Božič in Sašo Taljat sta se na progi pod Pireneji letos prvič uvrstila v finale. Z novim čolnom, ki sta ga dobila za drugi del sezone, sta priveslala do petega mesta. »V novem čolnu se počutiva dobro in upam, da je menjava plovila dokončno naredila potrebno razliko, da sva hitrejša. Za spremembo sva se odločila, da bi bila boljša, ne pa da bi se nadaljevale težave, ki sva jih imela v prvem delu sezone. Iz vožnje v vožnjo sva stopnjevala hitrost. Zadovoljna sva, da sva letos končno v finalu, obenem pa ostaja grenak priokus, saj sva stopničke izgubila zaradi dotika vrat. Meniva, da dotika nisva naredila, a sodniki so bili drugačnega mnenja. Glavna tekma prihaja šele čez mesec dni s svetovnim prvenstvom,« je menil Sašo Taljat.

Slovenske finalne nastope je s sedmim mestom sklenil kajakaš Peter Kauzer, ki pa z izkupičkom nikakor ni bil zadovoljen, potem ko je v polfinalu postavil najboljši čas, saj je edini progo prevozil v manj kot 90 sekundah. To mu je dalo veliko motivacije, da je v finalu napadel za zmago, a se mu ni izšlo po željah. »Finalna vožnja je bila slaba. Želel sem popraviti napake, ki sem jih naredil v polfinalu. Čoln mi že od starta ni stekel, v drugih vratih me je še zalilo, zato nisem nič videl in sem izgubil ritem. Do konca proge sem le še mučil. Škoda, ker sem se dobro počutil. Moram biti zadovoljen, da sem prišel v finale. Veselim se že prihodnjih dni z zadnjo tekmo svetovnega pokala in sklepnih priprav na svetovno prvenstvo v Londonu,« je bil zgovoren Peter Kauzer. Simon Brus je bil 20., Janoš Peterlin 35. in Martin Srabotnik 38. jo