Še Italijani jih ne najdejo

Italijanska družina iz okolice Benetk se na Pokljuko pripelje po gobe vsako leto, a so tudi oni samo zmajali z glavami, češ da gob še ni. Zato seveda le velja ponoviti vsakoletno opozorilo nadzornikov Triglavskega narodnega parka, da je dovoljeno nabrati enemu gobarju do dva kilograma gob, za kaj več pa sledi 200 evrov kazni. Sicer se tudi nadzorniki bolj nagibajo k opozorilom kot globam, skoraj vsako leto pa vendarle pridejo na Pokljuko tudi gozdarski inšpektorji, da vsaj opozorijo na spoštovanje zakonov in predpisov parka.

V teh dneh je na Pokljuki nekaj stopinj hladneje kot v dolini, a se mnogi dodatno pregrejejo, ko kolesarijo na planoto, ki je priljubljena kolesarska točka. Vse pogosteje pa je tudi cilj tujih motoristov in gostje iz Ingolstadta niso mogli prehvaliti naravnih lepot. Tudi oni pa so pogrešali več turistične ponudbe. Šport hotel je po zagatah z najemniki sicer odprt (uradno je v stečaju zaradi okoli 800.000 evrov dolgov), dobro obiskan pa je tudi državni biatlonski tekaški center s hotelom, ki ga najraje zapolnijo športniki. V teh dneh je na Pokljuki ogromno tekačev, ki se po cestah poganjajo na rolkah. Seveda iz leta v leto neusmiljeno propadajo nekdanja in zdaj prazna gostišča kot Pri Mari in Pri Milčetu. Je pa na Goreljku mogoče dobiti maslo, skuto in kar še prinaša planšarska sezona.

Izgubarski lastniki

Družba za spodbujanje razvoja TNP v večinski državni lasti je bila okvir za turistično ponudbo Pokljuke v preteklosti. Zaradi izgube več kot štiri milijone evrov je maja pristala v likvidaciji, usoda brunarice Jelka in Šport hotela pa še ni znana, ker bo treba urediti tudi lastniška razmerja. Podjetje Elmont z Bleda je tako vlagalo v prenovljeno Jelko, zasebni kapital pa bi lahko nadomestil (propadlo) državno lastništvo in vsaj v prihodnje osmislil skupno turistično podobo Pokljuke, ki je privlačna pozimi in poleti. Zato bo tudi letošnja turistična sezona bolj v znaku pričakovanj kot iztržka.