Pobegli savdski kralj Salman

Savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud se je odločil, da bo letos mesec dni dopustoval na Azurni obali, v vili v kraju Golfe-Juan. Zaradi varnosti naj bi bila zaprta mestna plaža, a je to med krajani povzročilo val ogorčenja, saj so v Franciji plaže javno dobro. Krajani so podpisovali peticije proti zaprtju. Še bolj so bili besni zato, ker se kralj tako in tako nikoli ni kopal na plaži, temveč je bil ves čas v vili, ki je tako in tako trdnjava.

A osem dni po prihodu je kralj skupaj s tisoč člani spremstva na vrat na nos odpotoval v maroški Tanger, v še eno svojo vilo. Razloga sicer niso navedli, a po besedah župana je prišlo do tega prav zaradi protestov zavoljo zaprte plaže. Kralj pač ne trpi nepokorščine.

Toda pobeg kralja Salmana z Azurne obale je razkril, da je kraljevska družina v Parizu pustila neplačan račun za zdravstvene storitve. Zdravnik Patrick Pelloux je nemudoma tvitnil, da bi »bilo prijazno, če bi savdski kralj pred odhodom iz Francije pariški bolnišnici poravnal račun v višini 3,7 milijona evrov«. Brez dvoma se je kralju mudilo in bo račun plačal kakšen od njegovih odposlancev.

Demi Moore s hčerkami na Hvaru

Hvar sicer ni Azurna obala, a se je tudi tam pretekli teden zgodil škandal svetovnih razsežnosti. Sredi tedna je v Dubrovnik priletela Demi Moore s hčerkami Rumer, Tallulah Belle in Scout LaRue Willis. Nato so z jahto odplule do Hvara, kjer so si v restavraciji Gariful privoščile večerjo za 700 evrov. Na facebooku na profilu restavracije so objavili račun, ki ga je slavna »nikoli se ne bom postarala« igralka plačala v restavraciji. Vidno je bilo tudi, koliko napitnine je pustila natakarjem – 65 evrov. Kar je, če računamo na ameriške standarde, ki predpisujejo desetodstotno napitnino, seveda malo. Objavljeni račun je naletel na plaz ogorčenja, tako zaradi tega, ker so ga sploh objavili, kot zaradi višine napitnine. Lastnik restavracije se je Demi Moore kasneje sicer opravičil zaradi objave, a igralke to gotovo ne gane, saj je medtem že odplula proti Korčuli.

S fotografijami s hrvaških otokov so se na svojih profilih na instagramu hvalile njene hčerke, ki se skušajo prebiti do lastne slave. Najstarejša med njimi, 26-letna Rumer, ki je kot izrezana mama, je maja v ameriški oddaji Ples z zvezdami svojega očeta Brucea Willisa z nastopom spravila v jok. Sicer pa sestre Moore-Willis načrtujejo, da bi imele podoben resničnostni šov kot sestre Kardashian. Izračunale so, da je to najhitrejša pot do slave.

Veliko manj odmeven kot Moorove na Hvaru je bil obisk Ralpha Finnesa v Istri, čeprav si je igralec ogledal predstavo Kralj Lear na Brionih in pokramljal z Radom Šerbedžijo. A Ralphovega računa za večerjo niso objavili niti ni paradiral v bikinijih. Zdi se, da je Istra med britanskimi igralci priljubljena, saj v okolico Grožnjana v kamnito vilo že nekaj let hodi počitnikovat tudi sir Anthony Hopkins.

Ronaldo za poročno darilo podaril grški otok

Novica preteklega tedna je bila tudi ura na roki tiskovnega predstavnika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Dmitri Peskov ima na poročnih fotografijah – poročil se je preteklo nedeljo v Sočiju na »ruski poroki leta« – uro, vredno pol milijona evrov, kar je veliko več, kot uradno zasluži. Iz zagate ga je rešila žena Tatjana Navka, češ da je bilo to njeno poročno darilo možu. Očitno je kot umetnostna drsalka in olimpijska prvakinja zaslužila več kot mož, politični portparol. Tatjana Navka je sicer v Rusiji precej slavna ne le kot bivša drsalka, temveč tudi kot družbena zvezdnica, ki se je med drugim fotografirala v seksi pozah. Ima pa Dmitri Peskov s svojim šefom očitno več skupnega, kot se zdi: tudi Putinu pripisujejo romanco z olimpijsko prvakinjo, najuspešnejšo rusko ritmično gimnastičarko vseh časov Alino Kabajevo.

Kakor koli – izkazalo se je, da je bila draga ura pretekli teden še zelo skromno poročno darilo. Istočasno se je poročil tudi nogometni agent Jorde Mendes, ki skrbi za zvezdo nogometnih zvezd Cristiana Ronalda. Nogometaš se je s poročnim darilom res izkazal – mladoporočencema je kupil grški otok! Cena: tri milijone evrov. A kot smo pred časom že omenili, so sedaj naprodaj po res znižanih cenah.

Potni stroški za polet na Luno

Popolnoma iz drugih časov je objava Buzza Aldrina, človeka, ki je bil na Luni. Tudi on je na facebooku objavil račun, a svoj račun, ki ga je za pot na Luno izdal Nasi. Pravzaprav gre za obračun potnih stroškov poleta z Apollom 11, tako kot pač veleva birokracija vsake prave institucije. Za 384.400 kilometrov poti v vesolju do Lune in nazaj so mu odobrili 33 dolarjev potnih stroškov.

In še ena birokratska bizarnost: posadka je morala na ameriški carini tudi prijaviti, da so čez ameriško mejo v državo prinesli mesečeve kamnine. Uradno so z Lune v Ameriko vstopili na letališču v Honoluluju, kjer so jim pregledali potne liste.

Najbolj oblegan muzej na Balkanu

Čeprav je vroče, je čas tudi za kulturo. Še posebno za tako, ki je zabavna. Trenutno je najbolj oblegan muzej na Balkanu Muzej iluzij v Zagrebu. Odprt je šele dober mesec, pa je že postal glavna mestna atrakcija. Nastal je kot poslovna ideja Roka Živkovića in Tomislava Pamukovića, ki sta morala za dovoljenje za muzej prositi svoji soprogi. Nato sta nekaj mesecev po svetu zbirala eksponate, ki razburijo človekove čute – od optičnih iluzij do na videz nerešljivih ugank. Posebno zanimiva je obrnjena soba, kjer rastline rastejo s stropa, za zabavo pa poskrbi trik z glavo na krožniku.

Zato ni čudno, da je pred muzejem dnevno vrsta čakajočih. Sploh ob dejstvu, da je naslednji najbližji muzej iluzij šele v Barceloni.