Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je za novo vršilko dolžnosti generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino imenovala Jano Mlakar, dosedanjo direktorico Loškega muzeja Škofja Loka, ki se ji je pred kratkim iztekel drugi petletni mandat. Delo, ki ga bo prevzela od dosedanje vršilke dolžnosti Verene Vidrih Perko, bo opravljala do imenovanja generalnega direktorja, vendar največ šest mesecev. Pri tem pa je v dneh tik pred odhodom s svojega starega delovnega mesta vzbudila pozornost Škofjeločanov. Čez pročelje gradu, v katerem domuje muzej, so namreč v soboto opazili obešen velik plakat za komercialno glasbeno prireditev.

Nespoštljivo ravnanje s kulturno dediščino

Jana Mlakar je dovoljenje za obešenje plakata organizatorju koncerta Žigi Pišlarju dala v dneh tik pred svojim odhodom z mesta vodje muzeja, zato se je morala z njegovo odstranitvijo in nejevoljo občanov ukvarjati novoimenovana direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj. »Reklamni plakat na pročelju me je presenetil prvi dan službe, v ponedeljek, 3. avgusta. Takoj sem se sestala s predstavnikom Društva ljubiteljev glasbe Žigo Pišlarjem, ki je pojasnil, da je bil plakat obešen minuli konec tedna na podlagi ustnega dogovora s prejšnjo direktorico. Dogovorila sva se, da ga seveda čim prej umakne z gradu, kar je tudi storil.« Organizator koncerta Žiga Pišlar pravi, da je dovoljenje za obešenje plakata dobil »po ustaljenih postopkih« v skladu z oglaševanjem prireditve, ki se bo zgodila na Loškem gradu: »Tako oglaševanje sicer ni nič posebnega, saj so tovrstno promocijo na gradu že izvajali.«

Na 16-metrski plakat za koncert benda Plavi orkestar je javno opozoril škofjeloški občinski odbor stranke SDS na svoji spletni strani. V sporočilu za javnost so obešenje plakata označili za nedopustno in nespoštljivo ravnanje z dragoceno dediščino na Loškem gradu ter izrazili ogorčenje nad samovoljnim ravnanjem upravljalca Loškega gradu – Loškim muzejem. Po mnenju stranke gre za protizakonito ravnanje, ki je razvrednotilo družbeni pomen in kulturne vrednote Loškega gradu, o katerih govori 36. člen zakona o varstvu kulturne dediščine. SDS Škofja Loka je o tem obvestil pristojni inšpektorat, da v zvezi z omenjeno kršitvijo opravi inšpekcijski nadzor. »Konkretno dejanje kaže tudi na samovoljo in neprofesionalnost upravljalca, katerega dosedanje vodenje je bilo tudi večkrat javno polemizirano, nad njim pa bdi tudi zunanja neodvisna revizija,« so še zapisali.

Inšpektorat: Reklama kvečjemu začasno kazi

Vendar inšpekcijskega nadzora ne bo. Na inšpektoratu za kulturo in medije pri ministrstvu za kulturo pravijo, da pritrditev kosa blaga ali podobnega materiala z reklamno vsebino na pročelje gradu, ki je nedvomno kulturni spomenik, v smislu določbe 115. člena zakona o varstvu kulturne dediščine v ničemer ne vpliva na režim varstva, ohranjanja in vzdrževanja kulturnega spomenika, reklama kvečjemu začasno kazi pročelje gradu. Inšpekcijskega postopka ne bo uvedel niti inšpektorat za okolje in prostor, ker gradbena inšpekcija ni pristojna za ukrepanja, kadar objekt za oglaševanje ni zgrajen (torej ni povezan s tlemi).

Jana Mlakar ni odgovorila na vprašanje, zakaj se je odločila za dovoljenje tovrstnega oglaševanja na stavbi kulturne dediščine. Na ministrstvu na vprašanje, kako komentirajo potezo njihove nove uslužbenke, prav tako ne odgovarjajo, menijo pa, da gre za »izvrstno strokovnjakinjo z bogatimi vodstvenimi izkušnjami«.

Revizija še ta mesec

A domnevno ravnanje v nasprotju s področnim zakonom ni edina obtožba, ki visi nad glavo nove prve vladne uradnice za področje kulturne dediščine. Predsednica sveta Loškega muzeja Lidija Goljat Prelogar nam je potrdila, da bo revizija muzeja stekla konec tega meseca. Pred meseci je bilo namreč izdelano poročilo o reviziji, ki pa ni bila izvedena, saj revizorji niso imeli dostopa do podatkov in so poročilo sestavili zgolj iz javno dostopnih podatkov. Za oviro se je izkazala neprimerna in neučinkovita komunikacija med ustanoviteljem, vodstvom muzeja in revizijsko hišo, pravi Goljat-Prelogarjeva. V okviru revizije je bilo sicer odkritih več pomanjkljivosti, ki se nanašajo na področje finančnega poslovanja zavoda.