Začelo se je skoraj z zasedo. Še preden je deseterica kandidatov sploh lahko odprla usta, so jim voditelji zastavili tole vprašanje: roko so morali dvigniti vsi, ki ne bi bili pripravljeni podpreti tistega, ki bo na koncu predsedniški kandidat republikanske stranke, in vsi, ki ne izključujejo možnosti, da bi kandidirali kot neodvisni kandidati. Pričakovano je roko dvignil le eden. To je bil, kot so voditelji nedvomno pričakovali, poslovnež Donald Trump, ki že pred tem ni hotel izključiti možnosti neodvisne kandidature, ki bi lahko speljala vodo na mlin demokratom. V popolnoma polni dvorani v Clevelandu in že na začetku soočenja je dobilo sporočilo dodatno težo, pospremili so ga številni žvižgi.

Samo eden je operiral dvojčka

Prvo predvolilno srečanje je bilo namenjeno predvsem predstavitvi kandidatov širši ameriški javnosti, ki je dogajanje spremljala na zaslonih. Večinoma so bili na odru profesionalni politiki, nekateri z zelo dolgim stažem, a s slabšo prepoznavnostjo zunaj svojih zveznih držav.

Pristopi so bili različni. Poleg Trumpa je bil najbolj neposreden in ne strogo političen upokojeni nevrokirurg Ben Carson. Večina kandidatov je v sklepnem govoru povedala očitno na pamet naučene poslovilne izjave, v katerih so slavili svoje minule dosežke, Carson pa je dejal: »Kaj naj rečem? Edini sem na tem odru, ki je ločil siamska dvojčka.«

Najbojevitejši je bil senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki edini nasprotuje temu, da nacionalna varnostna agencija kar vsevprek zbira ogromne količine podatkov o komunikacijah Američanov. Bil je tudi edini, ki je nekajkrat resneje napadel Trumpa. Nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki je po anketah drugi za Trumpom in ki je spet povedal, da sam leta 2003 ne bi napadel Iraka, je bil zadržan, podobno tudi guverner Wisconsina Scott Walker, ki je po anketah tretji. Na koncu se je zdelo, da se je Paulu v ostri kritiki Trumpa pridružil nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, pa je tudi to delovale drugače: »Zdi se, da se te volitve vrtijo okoli osebe, ki ima zelo visoko podporo glede na ankete, a nima pojma, kako vladati, osebe, ki je vpletena v kopico škandalov in ne zna voditi države. Govorim seveda o Hillary Clinton,« je rekel.

Clintonova na Trumpovi poroki

Clintonova je sicer bila na tapeti (Trump je dejal, da je prišla na njegovo poroko, ker ni mogla reči ne zaradi vsega denarja, ki ji ga je nakazal), a še veliko bolj politika Baracka Obame. Soočenje je bilo tudi tekmovanje v tem, kdo se bo prikazal kot zvestejši in bolj zagrizen zagovornik konservativnih stališč – od nasprotovanja splavu in zdravstveni reformi do uravnoteženja proračuna in močne vojske. Precej neopazno je bilo vprašanje istospolnih porok, kjer je guverner Ohia John Kasich požel aplavz za besede, da bi imel še naprej rad svojo hčer, če bi mu povedala, da je istospolno usmerjena, ker je družina prva stvar na svetu.

Na koncu so največ medijske pozornosti spet dobile besede Trumpa, ki je odkrito povedal, da nima časa za politično korektnost, kar je navsezadnje morda glavni razlog za podporo, ki jo uživa. V četrtek je bil spet na meji ali pa jo je prestopil. Ko ga je voditeljica soočila s tem, da je ženskam, ki jih ne mara, rekel »debele prasice, psice, grde lenuhinje in odvratne živali«, jo je prekinil in rekel, da je tako imenoval samo televizijsko voditeljico Rosie O'Donnell. Z njo sta bila v hudem javnem sporu, potem ko ga je kritizirala, da je prešuštnik in poslovnež dvomljivega slovesa.

Naslednje soočenje republikancev bo septembra, demokrati, kjer je kandidatov manj, pa so sporočili, da bo prvo soočenje oktobra. Prve strankarske volitve bodo januarja.