Grška odbojkarska reprezentanca ima lep spomin na Maribor. Pred dobrim letom je v glavnem štajerskem mestu pripravila preobrat in slavila v polfinalu evropske lige. Slovenska izbrana vrsta je tedaj pod vodstvom Luke Slabeta doživela nov spodrsljaj, ki je močno zamajal odnose v reprezentanci. Znova je šla po zlu lepa priložnost, da se Slovenija uvrsti v svetovno ligo, nekateri najboljši igralci zaradi nediscipline niso bili v moštvu, obilo je bilo poškodb, Slabe ni znal povezati ekipe…

Zdaj je skoraj vse drugače. Pred zadnjimi tekmami v skupinskem delu evropske lige je jasno, da Grčija ne more zagreniti življenja Sloveniji. Ta je namreč že uvrščena na zaključni turnir, ki bo prihodnji teden v Walbrzychu na Poljskem. Prav tako so v slovenski četi vsi najboljši igralci. Nihče ni kaznovan, poškodb in bolezni je malo, moštvo je pod vodstvom novega selektorja Andree Gianija povezano morda celo najbolje v zadnjih letih. Grška reprezentanca je letos tudi lažje premagljiva, saj to poletje zanjo ne igra Mitar Đurić, ki polni baterije pred novo klubsko sezono. Đurić je sicer na mednarodnih igriščih bolj poznan pod imenom Mitar Tzourits, saj gre za bosanskega odbojkarja, ki ima grški potni list. V zasebnem življenju je dober prijatelj slovenskega kapetana Tineta Urnauta, lani pa je slovenske odbojkarje ves čas provociral. In bil pri tem precej uspešen.

»Že odkar smo se zbrali, sledimo enemu cilju – izboljšati svojo igro in jo dvigniti na višjo raven. V čim večji meri se moramo približati igri, ki smo jo sposobni prikazati. To imamo v mislih na vsakem treningu in na vsaki tekmi in tudi proti Grčiji ne bo nič drugače. Zavedamo se, da gre za kakovostno ekipo, ki je v primerjavi z lanskim letom nekoliko spremenjena. Lani je veliko breme nosil Mitar Đurić, letos pa so to starejši, bolj izkušeni igralci, ki lani niso igrali, letos pa so se vrnili v reprezentanco. Pričakujem težki tekmi, ki bosta za nas koristni, saj bosta dober test pred zaključnim turnirjem, hkrati pa tudi kazalnik, katere elemente v svoji igri še lahko izboljšamo,« je pred tekmama z Grčijo dejal kapetan reprezentance Tine Urnaut. Prva tekma bo danes ob 20. uri, druga jutri ob 19. uri, obe v dvorani Tabor.

Urnaut je bil v reprezentanci tudi lani, enako Alen Šket. Slednji je imel tedaj vlogo korektorja, letos igra kot sprejemalec. »Pri novem selektorju Gianiju sem dobil več priložnosti za igro kot v preteklih letih, vendar v tem trenutku to ni pomembno. Treba je gledati naprej, čakata nas dve pomembni tekmi proti Grčiji, ki ju, ne glede na to, da smo že uvrščeni na zaključni turnir, želimo dobiti,« pravi Alen Šket. Reprezentanci se je v tem tednu priključil nov bloker. To je eden največjih upov slovenske odbojke Jan Kozamernik, ki se je v preteklih tednih posvetil predvsem šolskim obveznostim. Zdaj je zapolnil luknjo, ki jo je pustil poškodovani Danijel Koncilja, ki danes in jutri še ne bo nared.