Direktorica Študentskih domov Univerze na Primorskem (UP) Astrid Prašnikar bo s pomočjo odvetnikov ovadila rektorja univerze dr. Dragana Marušiča. Med drugim mu očita mobing in spolno nadlegovanje. Prijavila ga je že delovni inšpekciji in vložila tožbo na delovno sodišče v Kopru. Težave je želela rešiti znotraj univerze, kot to določajo interna pravila, katerih soavtorica je, a naj bi v javnost pricurljala prek univerzitetnega sindikata. »V pravilih nismo predvideli ukrepanja, ko bi mobing izvajal rektor, saj se nam je to zdelo popolnoma nedojemljivo,« pojasnjuje Prašnikarjeva. Z UP so nam sporočili, da je Marušič trenutno odsoten, zato se na dogajanje ne more odzvati. Nekaj pojasnil pa nam je posredoval njegov pomočnik Gregor Kos.

Direktorico naj bi prisilno utišal

Kot je razvidno iz dnevnika dogodkov, ki ga je v skladu s pravili univerze o nadleg ovanju in trpinčenju pisala Prašnikarjeva, so se njene težave začele leta 2012, ko je Marušič postal rektor UP. Zapletlo se je, denimo, pri službenih poteh, za katere je podpisal potni nalog, potnih stroškov pa ji ni želel izplačati – za dokazovanje moči, oblasti in nadrejenosti je bil po njenem pripravljen celo kršiti predpise. Kmalu zatem naj bi iz odločanja o dogajanju na univerzi Prašnikarjevo izključil, ko je javno izrazila neodobravanje njegove kazenske ovadbe prejšnjega vodstva univerze, katerega članica je bila tudi sama. Spomnimo: Marušič je svoje predhodnike kazensko ovadil zaradi suma goljufije pri gradnji kampusa Livada. Čeprav je Prašnikarjeva tudi članica kolegija novega vodstva, na seje ni bila več vabljena, zato je prepričana, da jo je rektor prisilno utišal.

Tudi pri razpisu za novega direktorja študentskih domov se je zapletlo. Rektor ga ni objavil pol leta pred iztekom mandata Prašnikarjeve, kot velevajo pravila, temveč precej kasneje. Tik pred koncem njenega mandata jo je poklical na razgovor, na katerem naj bi »reševal njen status«, od nje pa naj bi v zameno pričakoval »vsaj nevtralnost« (in ne nasprotovanja) na bližajočih se rektorskih volitvah. Pogovor je bil po besedah direktorice, ki kljub poteku mandata še opravlja posle, poln seksističnih opazk z elementi spolnega nadlegovanja, ki si jih rektor kot javna osebnost ne bi smel privoščiti. Po pogovoru naj bi rektor nadaljnjo zaposlitev Prašnikarjeve (zaposlena je za nedoločen čas) prepustil kar svoji tajnici, ki ji je ponudila za več kot 20 plačilnih razredov nižje delovno mesto od dosedanjega. Razpis za novega direktorja pa je Marušič, kot trdi Prašnikarjeva, objavil na dan spornega pogovora, vendar zgolj za 20-odstotni delovni čas, ne več za polnega, s čimer naj bi jo odvrnil od vnovične kandidature. Na UP pojasnjujejo, da tudi v preteklih mandatih, razen zadnjega, direktor študentskih domov ni delal za poln delovni čas, skrajševanje pa da od rektorja zahteva kadrovska in finančna reorganizacija univerze.

Zaposleni na UP so šokirani

Profesorji na primorski univerzi, ki so za dogajanje izvedeli v preteklih dneh, so, kot pravijo, šokirani. Nekateri namigujejo, da obtožbe sovpadajo z zaključkom mandata Prašnikarjeve in z novo rektorsko kandidaturo dr. Marušiča. Prašnikarjeva to zanika. »Nisem želela, da bi to prišlo v javnost. Pričakujem pa, da bo sodišče odločilo, da so takšna dejanja nesprejemljiva. Mobing doživlja mnogo ljudi, a nimajo toliko znanja in moči, da bi ga skušali ustaviti.«

Komisija UP, pristojna za mobing, je že obravnavala očitke Prašnikarjeve in znakov spolnega ali drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu ni našla. Po mnenju direktorice domov je to razumljivo, saj je komisija pristranska – imenoval jo je rektor, sam pa se je iz postopkov izločil. »Počutila sem se kot storilec, ki je na zaslišanju, ne kot žrtev,« se nedavnega pogovora pred komisijo spominja Prašnikarjeva, ki je na ugotovitve komisije že podala ugovor.