Čistilna naprava je le del okoljskega projekta, ki je večinoma plačan z evropskim denarjem in vključuje tudi kanalizacijsko omrežje v največjem naselju Bohinjski Bistrici ter več kot 6,5 kilometra dolg povezovalni kanal, ki odplake iz Ukanca, Ribčevega Laza in drugih krajev sedaj varno spelje v novo čistilno napravo. Bohinjci si želijo tudi kanalizacije v Srednji vasi in drugih krajih zgornje doline, kar bi dokončno rešilo problem odplak, in če bo šlo po načrtih, bodo čez dve leti tudi to naložbo dokončali. Zmogljivost nove naprave upošteva tudi, da se število bivajočih v turističnih konicah podvoji, tedaj v Bohinju živi tudi do 10.000 ljudi.

Klemen Langus iz lokalne turistične organizacije je poudaril, da je skrb za okolje treba vedno pokazati z dejanji in da njihova usmeritev v sožitje turizma in človeka že daje rezultate. Promet skušajo z avtobusnimi povezavami odmakniti od jezera, dobro je sprejeta povezava s Pokljuko, ribiči pa bodo sedaj še raje prihajali v to znano ribolovno okolje.

Manj pa so v Bohinju zadovoljni s tem, da država ne spoštuje zakona o Triglavskem narodnem parku in ne pomaga pri pomembnih projektih, k čemur jo zakon pravzaprav zavezuje. Upajo, da bodo vsaj pri naložbi v dokončanje te izredno pomembne okoljske naložbe dobili tudi državni prispevek. V Bohinju so namreč prepričani, da se sami dovolj dobro zavedajo pomena naravnega okolja kot turističnega aduta, a so brez pomoči države pri tem prešibki.