Včerajšnji dan v Kazanu je pokazal, da je evropsko plavanje vse manj vplivno, saj evropski plavalci niso osvojili kolajne. V prestižni moški disciplini 100 prosto so si odličja razdelili Kitajec Ning Zetao, Avstralec Cameron McEvoy in Argentinec Federico Grabich, najboljši evropski plavalec pa je bil šestouvrščeni Rus Aleksander Suhorukov. Zelo veseli so v kitajskem taboru, saj so se na tej prestižni razdalji veselili prvega zlata v zgodovini. Evropa se lahko izgovarja, da njen najmočnejši adut v finalu ni nastopil, Rus Vladimir Morozov je bil v polfinalu diskvalificiran zaradi napačnega štarta. Manjkal je tudi branilec naslova James Magnussen iz Avstralije, ki ima poškodovano ramo.

Kitajec Ning Zetao o slabši konkurenci ne razmišlja, saj je predvsem vesel zlatega odličja. Naskok na vrh je napovedoval že dalj časa, saj so bili njegovi rezultati v zadnjih letih vedno boljši. Lani ga je mednarodna plavalna zveza Fina razglasila za najboljšega plavalnega novinca. Njegov načrt je jasen – biti najboljši tudi prihodnje leto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

22-letni Zetao prihaja iz vojaške družine. Oče je bil v kitajski vojaški letalski posadki, mama je bila članica kitajske ljudske oborožene policijske sile. Plavati je začel pri osmih letih. Starša sta ga vpisala v plavalni krožek, ker se je bal vode. Strah je bil hitro odpravljen, kmalu zatem se je pokazal tudi njegov talent. Že pred dopolnjenim štirinajstim letom se je priključil treningom kitajske reprezentance.

A ko bi moral prodreti na mednarodno sceno, je padel na dopinškem testu. Aprila leta 2011 je bil pozitiven na testu, in sicer za snov klenbuterol, ki omogoča lažje dihanje. Dobil je enoletno prepoved tekmovanja, še hujša pa je bila stigmatizacija, da je uspehe dosegel zgolj s prepovedano pomočjo. Zetao je bil odločen, da se ne bo predal. Vrnil se je na tekmovališča, željan, da vsem dokaže, da lahko zmaguje tudi s čistim telesom. V Kazanu mu je uspelo, vse od leta 2011 pa so vsi njegovi dopinški testi negativni.

Včeraj sta se preizkusili tudi dve Slovenki. Tanja Šmid je na 200 prsno z drugim najboljšim izidom v sezoni 2:28,64 osvojila 24. mesto, Nastja Govejšek je na 100 prosto s 56,19 zasedla 36. mesto. Govejškova je nastopila bolj za pripravo na današnji nastop na 50 delfin, kjer napoveduje nov osebni in slovenski rekord. Ob Govejškovi bosta danes nastopila še Tjaša Oder na 800 prosto in Robert Žbogar na 100 delfin. vra