Potem ko je vladajoča koalicija pred mesecem dni zamenjala člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) in temu s sprejetjem strategije upravljanja državnega premoženja določila smernice za nadaljnje delo, se v prihodnjih mesecih pričakuje tudi kadrovska prevetritev uprave SDH. Pobudo za to je po naših informacijah prevzelo ministrstvo za finance, med kandidati za novega predsednika uprave pa se že več mesecev omenja Antona Papeža, gospodarstvenika z velikim vplivom v vladajoči Stranki modernega centra (SMC).

V vodstvu SDH, ki upravlja več milijard evrov vredno premoženje države, sta trenutno zapolnjeni le dve od treh mest. Tako predsednik uprave Matej Pirc kot njen član Matej Runjak sta bila na položaja imenovana še v času vlade Alenke Bratušek: prvi v kvoti Pozitivne Slovenije (PS), drugi pa je ob prihodu na SDH veljal za kader Državljanske liste (DL). Obeh strank ni več v državnem zboru.

Kako ministrstvo išče pot do menjave uprave SDH

Za spremembe v upravi SDH naj bi si najbolj prizadevali na ministrstvu za finance, ki ga vodi Dušan Mramor. Po informacijah iz več virov želijo na ministrstvu težnje po kadrovski prevetritvi, ki bi časovno sovpadla z zamenjavo nadzornikov več državnih družb (Dars, SŽ) in bank, zaviti v pravni celofan. Utemeljevali naj bi jo s sklicevanjem na eno od razlag zakona o SDH. Po tej naj bi imela sedanja uprava SDH le začasni mandat, in to od dne, ko je svoje delo začela nova sestava nadzornega sveta, torej od 17. julija. Pirc in Runjak sta bila namreč imenovana še v upravo Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki jo je država pozneje nadgradila v SDH.

Toda drugačnega mnenja je očitno novi nadzorni svet, ki ga vodi Damjan Belič. Ta nam je včeraj potrdil, da mandat aktualne uprave SDH traja pet let od njenega imenovanja, torej do aprila 2019 (Pirc) oziroma maja 2018 (Runjak), ali najdlje do imenovanje nove uprave, ki jo morajo nadzorniki izbrati na podlagi mednarodnega razpisa ali sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo. »Nadzorni svet imenuje novo upravo na način, kot ga določa zakon. Sedanja uprava pa nadaljuje mandat do imenovanja nove uprave, kot to določa status SDH,« je pojasnil Belič. Bližnjic do Pirčeve in Runjakove zamenjave, ki bi odstopale od običajnih zamenjav v gospodarskih družbah, sodeč po njegovih pojasnilih ni. Z ministrstva nam do zaključka redakcije niso odgovorili na vprašanja.

Anton Papež – Cerarjev mož za vrh SDH?

Kot smo neuradno izvedeli, nadzorniki preučujejo več možnosti: od iskanja tretjega člana uprave do objave mednarodnega razpisa, s katerim bi poiskali vse tri nove člane vodstva SDH. V zakulisju je že mogoče slišati več imen, ki bi jih radi na položaju videli posamezniki iz vrhov slovenske politike. Eno od teh je Anton Papež, ki od leta 2007 vodi družbo Interenergo, pred tem pa je sedel na čelu TCG Unitech Ltd-OL. Pot naj bi mu tlakoval sam vrh SMC, natančneje Horst Hafner. Gre za osebo z velikim vplivom v stranki. Hafner, uradno namestnik generalnega sekretarja SMC Erika Kopača, je njen ključni finančnik in zasebni prijatelj predsednika vlade, ki naj bi mu svetoval pri gospodarskih zadevah. Poznanstvo Hafnerja in Papeža naj bi segalo še v čas nekdanje Jugoslavije. Njune poti naj bi se križale na tujih trgih, kjer so poslovala podjetja, v katerih sta službovala. Hafner je bil zadnji direktor kamniške tovarne usnja Utok, ki je v začetku 90. let končala v stečaju.

Burna zgodovina odnosov med SDH in Dragonjo

Odnosi med ministrstvom za finance, natančneje državnim sekretarjem Metodom Dragonjo, in aktualno upravo SDH so bili v zadnjem letu večkrat napeti. Kamen spotike so bili tako privatizacijski postopki kot nekatera kadrovska imenovanja. Dragonja je tako sredi junija, tik pred koncem pogajanj med SDH in ameriškim skladom Apollo Global Management o prodaji NKBM, kritiziral ponujeno ceno, s čimer si je prislužil javno kritiko predsednika vlade. Večkrat je želel vplivati tudi na kadrovske odločitve članov nadzornih svetov družb, ki jih upravlja SDH. Konec marca je tako pomagal preprečiti zamenjavo generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka, nadzorniki Krke, Abanke in Petrola pa so se morali pri državnih upravljalcih letos zagovarjati zaradi novih mandatov, ki so jih dobili predsedniki uprav teh družb (Jože Colarič, Jože Lenič in Tomaž Berločnik). Na ministrstvu naj bi upravi SDH očitali, da ne obvladuje teh družb in da se ključne kadrovske odločitve v njih sprejemajo mimo krovnega upravljavca državnega premoženja. Tudi v vedno več sporih med SDH in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaradi načina, kako upravljati državno premoženje, je Dragonja večkrat podprl slabo banko, nazadnje pri vprašanju sanacije Save in nadzornega sveta Cimosa, v katerega DUTB ne želi pripustiti kandidatov SDH.