Facebook, kot največji med ponudniki družbenih platform, je v drugem letošnjem četrtletju dosegel 39-odstotno rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (4 milijarde dolarjev), medtem ko je dobiček na delnico znašal 0,5 dolarja. Oba podatka sta bila sicer boljša od pričakovanj, vendar hkrati kažeta na upočasnjevanje rasti. Predvsem je to opazno pri prihodkih, kjer stopnja rasti pada že pet četrtletij zapored. Dober je podatek, da je kar 90 odstotkov vseh prihodkov prišlo iz naslova mobilne divizije, kjer je bila slika še dve leti nazaj precej bolj črna. Med neprijetnimi podatki pa v oči precej bode kar 82-odstotni dvig stroškov. To v Facebooku pojasnjujejo z velikimi vlaganji v pridobivanje novih uporabnikov, kar je primarni cilj vseh družbenih omrežij. Do omrežja facebook redno dostopa že dobra milijarda ljudi, kar predstavlja slabo polovico vsega svetovnega prebivalstva, ki ima v tem trenutku dostop do interneta. Da je Facebook pripravljeni narediti zares vse, da pridobi nove uporabnike, kažejo razkriti načrti uporabe brezpilotskih letal, s katerimi bodo v prihodnjih letih s pomočjo solarne in laserske tehnologije prinesli internet 4 milijardam ljudi, ki trenutno še nimajo interneta. Gre za pogumen načrt, ki pa zaradi visokih stroškov povzroča skrbi mnogim vlagateljem. Po objavi poslovnih rezultatov so delnice družbe izgubile nekaj odstotkov vrednosti, vendar ob številnih novih nakupnih priporočilih investicijskih bank delnice ponovno pridobivajo vrednost.

Zanimivo gibanje delnic smo spremljali ob objavi poslovnih rezultatov družbe Twitter. Mikroblogerska stran je s sedmimi centi dobička na delnico in pol milijarde prihodkov presegla pričakovanja analitikov. Kupci so sprva dvignili ceno delnic za 4 odstotke, nato pa je v soje žarometov stopil Anthony Noto, prvi finančnik družbe. Noto je namreč vlagatelje opozoril, da twitter v prihodnjih četrtletjih ne bo dosegal opazne rasti števila uporabnikov. V minulem četrtletju je drugo najbolj popularno družbeno omrežje na svetu doseglo 304 milijone uporabnikov, kar je le dva milijona več, kot so jih imeli v prvem četrtletju. Odziv vlagateljev je bil vse prej kot medel, saj so delnice Twitterja izgubile okoli 18 odstotkov vrednosti.

Podobno kot Facebook in Twitter je tudi Linkedin, ki pomaga združevati posameznike in podjetja na poslovnem nivoju, dosegel boljše rezultate od pričakovanih. To je sprva povzročilo 11-odstotno rast cene delnice, vendar je kasneje sledila streznitev, ko so vlagatelji dobili podrobnejši vpogled v rezultate. Vlagatelje je namreč prestrašil padec prihodkov iz oglaševanja in naročnin uporabnikov, kot tudi relativno visoki stroški reorganizacije prodajne verige in nakupa izobraževalnega portala Lynda.com. Vodilni nakupe upravičujejo kot način iskanja novih uporabnikov, ki so nujno potrebni za nadaljnjo organsko rast družbe.