Reciklart, festival recikliranja in kulture DIY (do it yourself, »naredi sam«), je že z uvodno torkovo delavnico ročne izdelave papirja začrtal svoje smernice. Z motom Ne stagniraj, interveniraj! nagovarja predvsem mladino, ki bi rada poletje izkoristila aktivno. »S pridobivanjem znanja alternativnih ustvarjalnih tehnik želimo mladim približati miselnost, da lahko veliko stvari naredijo sami, ni treba, da vse kupijo v trgovini,« napove upor potrošniški družbi ena od organizatork Nevena Aleksovski.

Recikliranje idej

»Odpadnih materialov je ogromno, ljudje so razmeroma neosveščeni, po drugi strani pa nekatera podjetja s smetmi veliko zaslužijo. Celo trg je popularnost recikliranja izkoristil v svoj prid in reciklirani izdelki so zelo dragi, namesto da bi ljudje med sabo izmenjevali znanje in se sami držali DIY, torej 'naredi sam' ali celo 'naredi skupaj' metod delovanja,« razlaga motivacijo za organizacijo festivala Danijela Zajc. Reciklart tako ni namenjen zgolj širjenju idej recikliranja. Ker gre za sproščeno, neformalno druženje, preproste tehnike in dostopne materiale, je to priložnost za izmenjavo idej, za spodbujanje skupinskega delovanja in za oblikovanje skupnosti.

Delavnice ročne izdelave papirja, šablonskega sitotiska in izdelovanja preprog iz starih majic so pritegnile več deset ljudi in če je bila gneča, je učni proces potekal z verižnim podajanjem veščin: vodja delavnice je tehniko sitotiska pokazala delu obiskovalcev, oni pa so naučeno delili z ostalimi delavničarji. Mladi Lei Stipanič, ki je obiskala več Reciklartovih delavnic, je tak način dela všeč, tudi sama se namreč ukvarja z izdelovanjem nakita in DIY preoblikovanjem pohištva. Jana Pogačar je prišla motivirana: »Rada bi doma otrokom pokazala tehniko sitotiska, povsem preprosto je. Tudi sama občasno vodim ustvarjalne delavnice in novo naučene ročne spretnosti vedno pridejo prav.« Med obiskovalci se je znašel tudi Šved Henrik Ollson, ki v Ljubljani že nekaj let deluje kot slikar: »Všeč mi je koncept ponovne uporabe, na ta način tudi sam ustvarjam – nekaj najdem na cesti in tej stvari vdahnem novo življenje. Preživeli bomo le, če bomo začeli proizvajati manj smeti ali pa bomo smeti uporabili na nove načine.«

Ob likovnih še glasbene intervencije

Henrik je pred galerijo privlekel stara vrata z luknjo v sredini in zdaj upa, da jih bo na današnji delavnici izdelovanja glasbenih instrumentov lahko pretvoril v neke vrste harfo. Vodja delavnice Martin Ukmar mu bo morda lahko pomagal, četudi je imel namen iz svojih odpadnih kosov izdelati preprostejša unikatna glasbila, denimo afriške kalimbe in didžeridu; preprosto brenkalo je mogoče oblikovati iz konzerve, strune in noge stola. »Iz teh instrumentov bomo poskusili izvabiti tudi glasbo,« napove Ukmar, ki bo ob koncu večera samostojno koncertiral kot Tovariš Strmoglavljeni.

Opozoriti pa velja tudi na odprtje skupinske razstave vseh obiskovalcev festivala, imenovane Spet in spet. Že več kot sto »umetnikov« je na galerijskih stenah Alkatraza interveniralo tako s slikanjem kot s pisanjem, za zadnji umetniški angažma, tudi instalacije in kipe iz odpadnih materialov, pa je do nocojšnjega odprtja še vedno čas.