Ker letos obeležujemo 30. obletnico prvega dela filmske uspešnice Nazaj v prihodnost in ker bo 21. oktober letos točni datum dogajanja v prihodnosti med drugim delom trilogije, je neizbežno, da se bodo poskusi poustvarjanja futurističnih predmetov iz filma letos še dodatno pomnožili.

Najnovejši prihaja s strani lexusa, sicer Toyotine znamke za luksuzne avtomobile. Podjetje je včeraj na youtubu objavilo posnetek svoje različice lebdeče rolke, ki so jo navdihnile lebdeče rolke iz filma Nazaj v prihodnost 2. Čeprav so bile rolke v filmu precej tanjše in predvsem lažje, je lexusov podvig videti precej obetaven, pa čeprav imajo po posnetku sodeč tudi specialisti za trike z njo precej težav. No, težave niso zgolj pri rolkarjih. Pod površjem posnetka se namreč skriva ukana, ki je tudi razlog, zakaj navideznega preboja v osebnem transportu ne bomo mogli kupiti v trgovinah.

Ključ za razumevanje ukane je naravni pojav, s pomočjo katerega je lexus uspel izdelati lebdečo rolko. Prvi namig je seveda beli dim, ki se vali iz strani rolke. Čeprav bi kdo morda pomislil, da je tam predvsem zaradi estetskega učinka, gre v resnici za hlapenje tekočega dušika. Domnevno se v sprednjem in zadnjem delu rolke, kjer je ta odebeljena, nahajata superprevodnika, slednja pa pri izredno nizkih temperaturah ustvarjata močno magnetno polje, s čigar pomočjo lahko rolka nad tlemi zdrži tudi težo potnika med izvajanjem trikov. Omenjene lastnosti superprevodnikov se že nekaj časa poslužujejo tudi pri razvoju bolj učinkovitih lebdečih vlakov.

Uporabo superprevodnikov pa medtem razkriva, da se rolkanje v videoposnetku ne odvija na betonskih rolkarskih elementih in prek vodnega bazena, temveč da so bili slednji prav posebej pripravljeni za ustvarjenje magnetnega polja. Tako se najverjetneje pod prevleko, ki jo vidimo na površju rolkarskega parka, skriva posebna podlaga. Brez nje tudi s pomočjo superprevodnikov ne bi bilo potrebnega magnetnega polja, rolka pa bi bila zgolj težek razstavni izdelek iz katerega puhti bela para.

Lexusova lebdeča rolka se zato zgolj malce razlikuje od lani na kickstarterju predstavljenega projekta lebdeče rolke hendo, ki je delovala s pomočjo navadnih prevodnikov, v predastavitvenem videu pa je bilo jasno videti, da je podlaga, po kateri rolka as Tony Hawk, kovinska.