Včerajšnje peto mesto Luke Mezgeca (Giant-Alpecin) četrti dan kolesarske dirke Po Poljski bi lahko bilo prelomno. A ne za kamniškega sprinterja, ki mu je uspeh potrditev dobre pripravljenosti za Vuelto. V sprintu ga je premagal le Avstralec Caleb Ewan (Orica), že prej so bili v cilju trije ubežniki. Namesto šestih ali štirih točk je vpisal eno novo točko v svetovni niz. Gre za še kako pomembne točke. Oči so uprte proti Poljski z razlogom. To je odločilna dirka v boju za kvote nastopajočih na svetovnem prvenstvu. Poleg Mezgeca vozijo še borbeni Matej Mohorič, ki je bil v dveh poskusih blizu uspeha med ubežniki, Borut Božič, ki se podreja drugim v Astani, ter Grega Bole, čigar uvrstitve (včeraj 13. mesto) kot člana poljske ekipe CCC Sprandi za lestvico WT ne štejejo.

Slovenija je na lestvici svetovnega niza cestnih kolesarjev WorldTour zgodovinsko visoko – na enajstem mestu. V začetku avgusta, ki je eden od prelomnih terminov, še nikoli niso bili višje. Odpira se enkratna priložnost, da bi bila Slovenija 15. avgusta, ko se delijo kvote za nastop na svetovnem prvenstvu, prvič uvrščena v elitno deseterico. Hkrati je na dirkah WT pomembna vsaka točka vse do konca sezone, ko se bodo delile kvote za nastop na olimpijskih igrah v Riu. Če bi bila čez deset dni Slovenija v prvi deseterici, bi v Richmondu na najprestižnejši cestni dirki prvenstva (nedelja, 27. september) selektor Gorazd Štangelj lahko na start pripeljal celo deveterico. Teoretično, seveda. V zadnjem obdobju so, z izjemo sedmerice leta 2010 v avstralskem Geelongu, vedno nastopili s šesterico.

Simon Špilak je daleč najzaslužnejši mož za skok pod vrh. Kar 269 od 294 točk je njegovih po zaslugi odličnih spomladanskih nastopov na etapnih dirkah. Prekmurec je še vedno na devetem mestu posamične lestvice. Preostale točke sta prispevala Jan Polanc z etapno zmago na italijanskem Giru (16) in Luka Mezgec (9 točk). Prav dosežki omenjenih so dokaz, kako težko je osvojiti vsaj točko. Preostali profesionalci elitnih ekip Kristijan Koren, Luka Pibernik, Mohorič in Božič še niso osvojili točk.

Slovenski kolesarji za deseto Češko zaostajajo le 13 točk. Belgija in Nemčija na osmem in devetem mestu imata že neulovljivih 461 točk, Sloveniji sledijo Portugalska (274), Švica (270), Norveška (263) in Poljska (252). Če sanjski projekt ne bo uspel, bo, kot vedno v zadnjih letih, obveljalo pravilo B. Za Slovenijo bo štela uvrstitev na lestvici EuropeToura. Zaradi visokega šestega mesta, ki so ga priborili Kump, Roglič, Bole, Mugerli, Bajt, Tratnik, Golčer, Katrašnik, Fajt in zmagovalec druge etape dirke Po Utahu v ZDA Jure Kocjan (31. zmaga slovenskih kolesarjev letos), bo Štangelj v ZDA vseeno lahko peljal vsaj šesterico.

Točno leto dni pred naslednjim velikim dogodkom slovenskim cestnim kolesarjem dobro kaže tudi za Rio de Janeiro. Reprezentance, uvrščene ob koncu leta do petnajstega mesta na lestvici WT, bodo imele na olimpijski cestni dirki možnost nastopa s štirimi kolesarji. Nižje uvrščene reprezentance s tremi. Zaradi tega bo pomemben vsak nastop na vseh preostalih dirkah svetovnega niza WT.

V ženskem cestnem kolesarstvu veljajo druga pravila. Za nastop na olimpijskih igrah štejejo dirke za točke UCI od začetka junija letošnjega leta do konca maja prihodnjega. Glede na sedanji trend slovenskim kolesarkam s Polono Batagelj ne kaže najbolje, da bo veliko prostora med 65 kolesarkami v Riu. Slovenija je na nacionalni lestvici uvrščena na 31. mesto. Mesto za dve kolesarki ali več prinaša le uvrstitev na 22. mesto ali višje. Izjemoma pot v Brazilijo odpira uvrstitev med stoterico posameznic na lestvici UCI, če mesta niso zapolnjena.