Organizatorji v Portorožu pripravljajo verjetno najboljši teniški turnir v Sloveniji v zadnjih letih. Uspeli so privabiti tri igralce iz najboljše stoterice na svetu (Granollers, Lorenzi, Lacko), poskrbeli naj bi za pester spremljevalni program, udobje za igralce naj bi bilo boljše kot v preteklosti, toda hkrati so se znašli v zagati. Zaradi različnih razlogov bo na turnirju ATP serije challenger od najboljših Slovencev nastopil le Grega Žemlja.

Najvišje postavljeni Slovenec Blaž Rola se je raje odločil za igranje na turnirjih v Združenih državah Amerike, lanski prvak Blaž Kavčič se je poškodoval prejšnji teden. V glavni žreb tako ni uvrščen noben Slovenec. »Z Blažem Rolo redno govorimo, skoraj tedensko. Pred kratkim smo imeli nastop v Davisovem pokalu, ko smo ga hoteli v svojih vrstah. Blaž je zelo odziven, želi si igrati na našem challengerju, toda o vsem odloča njegov agent. Ni skrivnost, da smo zadnje vabilo na turnir hranili zanj, a ker je bil v slabi formi, je odšel v Združene države Amerike. V njegovi ekipi so rekli, da gre na bazične priprave, kar je v tem času sezone malce presenetljivo. Odločili so se za turnir v Washingtonu, nato pa bo nadaljeval ameriško turnejo,« je povedal Gregor Krušič, direktor Teniške zveze Slovenije. Rola je v prvem krogu turnirja ATP v Washingtonu zmagal. Ugnal je Američana Denisa Kudlo, 79. igralca sveta, z 2:6, 6:4 in 7:6. »Trdno smo odločeni, da bomo naslednje leto turnir prilagodili Roli, saj je prvi lopar Slovenije. Želimo se dogovoriti, kdaj bi bil zanj primeren datum,« je na temo Blaža Role še dodal Krušič.

Od štirih povabil organizatorja so tri že dodeljena. Prvo bo prejel Žemlja, predlanski prvak turnirja, ki se počasi vrača proti najboljši stoterici na svetu. Drugo bo dobil eden od turških reprezentantov kot protiuslugo, ker je lahko med sezono Žemlja zaigral kot povabljenec na turnirju v Turčiji. Kot tretji si je vabilo prislužil 18-letni Aljaž Jakob Kaplja, ki je na turnirju v Portorožu igral že lani. Bržkone je tudi letos njegova ekipa v zameno za povabilo prispevala nekaj denarja v organizacijski proračun. »Kdo bo dobil zadnje vabilo, bo jasno do konca tedna. Zagotovo ga bo prejel Slovenec. Pri tem sodeluje tudi selektor Blaž Trupej. Ostali Slovenci so bili osebno povabljeni na nastop v kvalifikacijah,« je povedal Krušič. Glede na stanje na lestvici ATP je po Roli, Kavčiču in Žemlji uvrščen Janez Semrajc (348. na ATP), a ima spet težave s fizično pripravljenostjo. Sledi Tom Kočevar Dešman (385. na ATP), ki naj bi imel v načrtu nastope na turnirju v Italiji. Vsi ostali Slovenci so daleč zadaj, naslednji je Tomislav Ternar na 710. mestu, denimo Kaplja na lestvico ATP sploh ni uvrščen.

Čeprav turnir ne bo imel pretiranega slovenskega pridiha, so pri Teniški zvezi Slovenije odločeni, da bodo tudi v prihodnje enako zagnani. »Največji teniški dogodek v Sloveniji ne temelji le na slovenskih igralcih. Osredotočeni smo na razvoj tenisa, ki ta dogodek nujno potrebuje. Ne samo zaradi marketinga, ampak tudi zaradi popularizacije tenisa. Kaj, če se dogodi, da vsi Slovenci izpadejo iz najboljših 300, a potem ne bomo imeli turnirja? Vse sile bomo še naprej usmerjali v razvoj tega dogodka,« pravi Krušič.