Slovenija je njihova favoritinja

Lani so popotovanje izpeljali prvič in uspešno začrtali cilje na svoji poti. Kajti s seboj so vzeli tudi več kot 200 kilogramov šolskih potrebščin in medicinskih pripomočkov za otroke v ukrajinski sirotišnici. Povezati želijo ne le države in ljudi, ampak tudi dobrodelnost. Tokrat bodo za dve toni torb, knjig, zvezkov, svinčnikov in peresnic pustili v šolah v Bolgariji in Romuniji. »Če nas je lani pri tem sodelovalo le 12, nas je to poletje že 42,« je nad povečanim številom sodelujočih študentov z različnih francoskih fakultet navdušen Blandin.

Ti si med seboj delajo družbo v vozilih, s katerimi drvijo po evropskih cestah, in si delijo poletne prigode. »To je za mlade, zlasti tiste, ki so komaj postali polnoletni, prva večja avantura. Ne nazadnje razen tega, da smo slišali za države, kot so Švica, Italija in Slovenija, o njih ne vemo veliko. Zato jih želimo odkrivati in raziskovati. To bo lepa dogodivščina za študente, ki jih med drugim vežejo tudi vrednote solidarnosti,« je pripovedoval Laidin, ki ga je naša dežela popolnoma očarala.

»Odkrito povem, da je Slovenija naša favoritinja v Evropi. Je najlepša od vseh. Že na prvi turneji smo občudovali zeleno pokrajino, vinograde in jame,« je še dodal Laidin, medtem ko ga je njegov kolega spomnil še na lepoto Julijskih Alp in tamkajšnjih jezer.

Pivko so našli na googlu

Ekipe popotnikov, ki so se v torek tekom dneva razkropile po slovenskih mestih, so se zvečer sešle na Pivškem. »Ko sem pripravljal načrt za avtomobilsko turnejo, sem iskal mesto na vsakih 500 kilometrov. Pa sem malo poiskal po googlu in našel Pivko,« je pojasnil Laidin. Na njegovo elektronsko pošto so odgovorili na občini in zaradi velikodušnosti postali partner organizacije.

Francozi so se tako utaborili v okolici športne dvorane Skala, kjer so se z njimi prijazno družili in jih pogostili domačini, v dvorani pa so jim omogočili še uporabo sanitarij in kopalnic. V prihodnjih dneh jih čakajo še postanki na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Bolgariji, Grčiji, Turčiji, Romuniji, na Madžarskem, Slovaškem, v Avstriji, na Češkem, Poljskem, v Nemčiji, Luksemburgu in Belgiji.

Ker gre za spoznavanje kulturnih značilnosti držav, v Europ' Raid pričakujejo, da se jim bo v prihodnjih letih pridružila še mladina od drugod, ne le iz Francije. A menda obstaja eno samo pravilo za sodelovanje. Imeti morajo vozilo, ki ga proizvaja njihova država. Organizatorji so zase izbrali najbolj znani francoski peugeot 205, ker da je najcenejši in ga je najlažje dobiti, saj je samo v Franciji pet milijonov tovrstnih modelov. Za njihov nakup v višini 900 evrov pa so študenti med letom nabirali sponzorska sredstva.