Rezultati vmesne analize klinične študije o učinkovitosti cepiva zoper ebolo, ki jo izvajajo v Gvineji, kažejo, da cepivo VSV-EBOV zelo učinkovito zaščiti proti tej hudi bolezni. Neodvisni organ mednarodnih strokovnjakov, ki je opravil analizo, zato svetuje, da se klinična študija nadaljuje. Predhodne rezultate analize je pred dnevi objavila tudi medicinska revija Lancet.

Dosežek je še toliko bolj občudovanja vreden, če imamo v mislih, kako hitro je uspelo znanstvenikom razviti cepivo in ga testirati na ljudeh. Znanstvenikom, zdravnikom, donatorjem in farmacevtskim podjetjem je proces, ki običajno traja več kot desetletje, uspelo zaključiti v 12 mesecih.

Stoodstotna učinkovitost

»To je zelo obetaven razvoj,« je dejala dr. Margaret Chan, generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije. »Zasluge gredo gvinejski vladi, ljudem, ki živijo v skupnostih in našim partnerjem v tem projektu. Učinkovito cepivo bo zelo pomembno orodje tako pri zdajšnjih kot prihodnjih izbruhih ebole.« Strokovnjaki menijo, da bo cepivo ustavilo trenutni izbruh bolezni in pomagalo kontrolirati naslednje izbruhe.

Medtem ko cepivo do zdaj kaže 100-odstotno učinkovitost pri posameznikih, je potrebno več prepričljivih dokazov o njegovi sposobnosti za zaščito prebivalstva preveriti z mehanizmom tako imenovane čredne imunosti. Če je cepljenih dovolj veliko ljudi, to nudi zaščito tudi necepljenim, saj ljudje v njihovi okolici ne morejo zboleti. V ta namen so gvinejski pristojni organi odobrili nadaljevanje klinične študije.

Po standardnem pristopu bi cepili vse ogrožene ljudi. Pri cepljenju proti eboli pa so uporabili metodo obroča, ki temelji na strategiji cepljenja proti črnim kozam, bolezni, ki so jo uspeli izkoreniniti pred 40 leti. »Domneva je, da s cepljenjem vseh ljudi, ki so prišli v stik z okuženo osebo, ustvarimo zaščitni obroč in tako preprečimo, da bi se virus širil dalje. Ta strategija nam je pomagala, da sledimo razpršeni epidemiji v Gvineji,« je dejal John Arne Røttingen, direktor oddelka za nadzor nalezljivih bolezni na norveškem inštitutu za javno zdravje. Ko se je bolezen pojavila v vasi, so raziskovalci ponudili cepljenje vsem ljudem, ki so bili v stiku z obolelim – svojcem, prijateljem, sosedom in tistim, ki so bili z njimi v neposrednem stiku. Otroke, najstnike in nosečnice so izvzeli, saj še ni bilo podatkov o varnosti cepiva. Dejansko so cepili polovico tistih, ki so imeli neposredni stik z obolelimi.

V študiji je sodelovalo več kot 4000 ljudi, ki so bili v tesnem stiku s skoraj sto bolniki z ebolo. Da bi testirali, kako dobro deluje cepivo, so polovico prostovoljcev cepili kmalu po stiku z okuženim, drugo polovico pa tri tedne po stiku. Na ta način so dobili kontrolno skupino in hkrati zagotovili, da so bili cepljeni vsi potencialno prizadeti ljudje. Čez deset dni, ko so cepljeni že razvili imunost, so preverili učinkovitost cepiva: v skupini takoj cepljenih ni nihče zbolel za ebolo, kar pomeni, da je cepivo nudilo 100-odstotno zaščito. V skupini cepljenih z zamikom je zbolelo 16 ljudi.

Analiza študije je tudi pokazala, da cepljenje po metodi obroča zmanjša tveganje tudi za tiste, ki so imeli neposredni stik z obolelim in niso bili cepljeni. Splošna učinkovitost cepiva pri odraslih, vključno s tistimi, ki so privolili v cepljenje, in tistimi, ki so cepljenje zavrnili, je 75-odstotna, kar pomeni, da cepivo za 75 odstotkov zmanjša tveganje z okužbo. Cepivo so ljudje tudi dobro prenašali in so poročali le o enem resnem neželenem učinku.

Klinična študija v Gvineji se je začela v prizadetih skupnostih 23. marca 2015, ustavili so jo 26. julija in cepili vse, ki cepiva še niso prejeli. Študija se sicer nadaljuje, cepivo pa bodo ponudili vsem, ki so bili v stiku z okuženimi in tako pridobili nove podatke o varnosti in učinkovitosti. Na podlagi novih dokazov o varnosti cepiva bodo v študijo vključili najstnike in morda tudi otroke.

Vzporedno s cepljenjem ogroženih prebivalcev so preskusili cepivo tudi na ključnih zaposlenih v prvi bojni liniji proti bolezni.

Skupni napor

Pri izvajanju študije sodelujejo gvinejski organi, strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije, Zdravnikov brez meja in norveškega inštituta za javno zdravje, s podporo mnogih drugih mednarodnih in nacionalnih organizacij.

Cepivo VSV-ZEBOV je razvila kanadska Agencija za javno zdravje. Licenco za izdelavo poskusnega cepiva je novembra lani odkupilo farmacevtsko podjetje Merck & Co., ki je prevzelo odgovornost za nadaljnje raziskave, razvoj, proizvodnjo in distribucijo eksperimentalnega cepiva. Finančno podporo so zagotovili kanadska in ameriška vlada in drugi. Pri zasnovi in vrednotenju študije so sodelovali strokovnjaki iz številnih držav in ustanov. Podatke iz klinične študije bodo zdaj posredovali agencijam za reguliranje novih zdravil. Raziskovalci seveda upajo, da bo poskusno cepivo dobilo zeleno luč za splošno uporabo, kar bo omogočilo njegovo izdelavo in uporabo, ko bo prišlo do novih izbruhov ebole. Zelo verjetno bodo z njim cepili samo ogrožene ljudi in ne celotnih populacij.