Prvi zakon robotike se glasi: robot ne sme poškodovati človeka ali zaradi neukrepanja povzročiti, da se ta znajde v nevarnosti. To je ena od treh zapovedi pisca znanstvenofantastičnih zgodb Isaaca Simova, pri katerem bi morebiti lahko črpali temelje ureditve družbe prihodnosti. To je družbe, v kateri sobivamo z roboti. Ta pa presenetljivo ne tiči v neki oddaljeni letnici, temveč je že stvar sedanjosti. Pred dnevi so na Japonskem v rekordnih 60 sekundah razprodali humanoidnega robota Pepperja.

Dobrodošla, a ne v vojaške namene

Poznate tisto šalo: »Zakaj je moral robot nazaj v šolo? Ker je postajal preveč zarjavel.« Težko bi rekli, da bi morali današnji roboti nazaj v šolo. Razvoj umetne inteligence namreč že dosega takšno raven, da so nedavno najbrihtnejše glave planeta podpisale pismo, v katerem svarijo pred uporabo umetne inteligence v vojaške namene.

Tisoč najuglednejših znanstvenikov in strokovnjakov, med katerimi so tudi Stephen Hawking, Elon Musk in Steve Wozniak, je prejšnji teden posvarilo: »Področje umetne inteligence je doseglo točko, ko bo uporaba avtonomnega orožja mogoča že čez nekaj let.« Tovrstna tehnologija po njihovem mnenju predstavlja tako velik mejnik v vojskovanju, kot sta ga v preteklosti smodnik in jedrsko orožje. Zato bi morali preprečiti njen nadaljnji razvoj. Raba umetne inteligence v druge namene pa je seveda nadvse dobrodošla, dodajajo.

Robot, ki spoznava lastnika

Eno izmed najuspešnejših manifestacij tovrstne tehnologije trenutno predstavlja Pepper, ki sta ga razvili podjetji Aldebaran Robotics in SoftBank z Japonske. Njegova naloga je pomoč ostarelim ljudem na domu. Na žalost ne čisti, ne kuha, pa tudi kakšnih drugih super moči še nima. Njegova naloga je nuditi čustveno oporo ljudem. Zna se namreč pogovarjati in se odzivati na človeška čustva.

Robota odlikuje en najnaprednejših programskih vmesnikov, ki ločuje osnovna čustva – veselje, žalost, presenečenje, jezo in dvom. Povrh tega še analizira obrazno mimiko, govorico telesa in izbor besed in se temu primerno odzove. Če ste žalostni, bo Pepper zaigral vašo najljubšo pesem ali pa vam namenil nekaj spodbudnih besed.

Čar umetne inteligence je, da se je ta sposobna učiti in se temu primerno odzivati. Pepper ravno to tudi počne. Spoznava lastnika, njegove navade in način obnašanja ter z njim ustrezno komunicira. S časom bo robot vse radovednejši in bo skušal najti nove načine, da lastnika preseneti.

Človek robotu pes?

Sprva so ga preizkušali v nakupovalnih središčih, kjer so animirali mimoidoče kupce, konec junija pa je podjetje ponudilo tisoč primerkov za prodajo. Te so Japonci dobesedno razgrabili in pokupili zgolj v pičlih 60 sekundah, medtem ko cena enega primerka znaša več kot 1600 evrov. Tehnologija, ki nas obkroža, postaja vse pametnejša. Razvoj umetne inteligence pa jo postavlja na čisto novo raven. Ameriški matematik Claude Shannon je že pred 100 leti razmišljal, da bomo ljudje postali robotom to, kar so danes psi ljudem – in on ob tem navija za robote. Vseeno upamo, da se ne bomo sprehajali na povodcih, bo pa kak nov hišni pomočnik gotovo prišel prav.