Pred nekaj tedni se je začelo snemanje šeste sezone HBO-uspešnice Igra prestolov. Snemajo jo v Belfastu in glavno vprašanje oboževalcev je, ali bo Jon Snow, ki ga igra Kit Harington in so ga na koncu pete sezone ubili, kljub vsemu preživel. Haringtona so videli v Belfastu, zato so oboževalci prepričani, da njegov lik preživi. Le da ne bodo razočarani, ko se bo izkazalo, da je igralec na sceno prišel zaradi snemanja pogreba svojega lika.

Belfast bi obdržal ledeni zid

Na razrešitev te skrivnosti bomo morali še malce počakati, vsaj do pomladi prihodnjega leta, ko bo na ogled šesta sezona. Do tedaj pa bodo skušale vse lokacije, kjer se Igra prestolov snema, iztržiti kar največ s pomočjo filmskega turizma.

Belfast si denimo prizadeva, da bi ohranil velikanski ledeni zid, ki so ga zgradili na sceni snemanja šeste sezone. Mestne oblasti se s HBO še pogajajo, da bi po koncu snemanja zid pustili, saj bi lahko postal turistična zanimivost. Menda se že zdaj tam ustavljajo turistični avtobusi. Gospodarstvo Severne Irske je zaradi obiskov ljubiteljev nadaljevanke že kar nekaj zaslužilo, v Belfastu pa so odprli tudi posebno razstavo, posvečeno nadaljevanki.

V Dubrovniku že vodeni ogledi

Še bolj se z zaslužkom hvalijo Hrvati. Menda so s filmskim turizmom zaslužili enajst milijonov evrov na leto, a v to vsoto so bržkone vštete tudi takse za dovoljenja za snemanje in stroški ekip. Bodo pa v prihodnje še bolj tržili tudi Igro prestolov, še posebno v povezavi z Dubrovnikom, kjer bo v posebnem tematskem parku na ogled tudi originalni prestol iz nadaljevanke. HBO naj bi jim ga prodal zelo poceni. Zanimivo pa je, da se z originalnim prestolom hvalijo tudi v Belfastu.

V Dubrovniku sicer že imajo organizirane vodene oglede po lokacijah: ulici svetega Dominika, mimo etnografskega muzeja, na Pile, otok Lokrum, različne točke na obzidju ter arboretum Trsteno. Za dodatek pa se lahko odpeljejo še do Splita na ogled Dioklecijanove palače in Kliške trdnjave, domovanja hrvaških kraljev, ki je v četrti sezoni Igre prestolov postalo prizorišče bitke.

Med turistične zanimivosti, povezane z nadaljevanko, sodi celo hostel, v katerem se je med snemanjem prve sezone napil igralec Peter Dinklage in obležal na kavču. Ponujajo tudi križarjenje z zgodovinsko ladjo Karaka v družbi likov iz serije, ki jih igrajo lokalni vodniki.

Prvakinja v filmskem turizmu je Nova Zelandija

Glede na to, da je bila peta sezona Igre prestolov odlično gledana, se ni bati, da bi potnikov na ladji ali turistov na ogledih filmskih lokacij zmanjkalo. Prav tako sta napovedani vsaj še dve sezoni, tako da bo lokacij snemanj nemara še več. Filmskih turistov prav nič ne moti, da so resnične lokacije v nadaljevanki tako obdelane, da so prepoznavne le s toliko domišljije, kot je premore George R. R. Martin. Irska in Hrvaška še zdaleč nista edini državi, ki tržita filmski turizem. Verjetno je v tem najboljša Nova Zelandija, ki je iz lokacij snemanja Gospodarja prstanov naredila pravo industrijo. Obnovili so celo naselje hobitov, ki je zdaj zelo priljubljen cilj turistov. Tako kot je v Tuniziji puščavsko mesto iz Vojne zvezd na seznamu ogledov vsake povprečne turistične agencije.