Med nogometnimi navdušenci se vsake toliko časa pojavi vprašanje, kaj je pomembnejše, imeti solidno ekipo ali izjemnega posameznika? Vsakoletno dogajanje na nogometnem trgu, ko klubi poskušajo v svoje vrste privabiti zvezdniške okrepitve z rekordnimi zneski, govori v prid pomembnosti zvezdnikov. Prav tako so nogometni čarodeji pogosto eden glavnih magnetov, ki privabijo gledalce na nogometne stadione. Tako so Cimetove vragolije pred leti med mnogimi nogometno apatičnimi Ljubljančani ponovno vzbudile navdušenje nad Olimpijo.

Brez argumentov medtem niso niti tisti, ki zagovarjajo pomembnost kolektiva nad posameznikom. Vsekakor jim gre v prid občutek ogorčenosti, ko se posameznik odloči, da bo proti nasprotni enajsterici igral sam. Prizor med gledalci poskrbi za nezadovoljstvo še posebno takrat, ko se soigralci znajdejo v odličnem položaju za strel, soler pa se raje odloči za še eno, pogosto usodno preigravanje. Seveda to ne pomeni, da ga ob uspešni akciji privrženci ne bi častili kot nogometnega boga. Nekateri najslavnejši zadetki v zgodovini so nastali prav tako, z Maradonovim v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1986 za vodstvo 2:0 proti Angliji na čelu. Takrat je »mali zeleni« prvi zadetek z »božjo roko« nadgradil še s preigravanjem tako rekoč vse angleške reprezentance, vključno z vratarjem Petrom Shiltonom.

Vseeno ostaja vprašanje, ali bi samostojno izvajanje vragolij z žogo kadar koli vzbudilo takšno navdušenje kot srečanje med dvema enajstericama? Bi bili ljudje pripravljeni plačati toliko kot za nogometne tekme, tudi za najboljšega nogometaša na svetu, da bi jim pokazal, kaj zna?

Približni odgovor je z zgornjim videom ponudil najboljši nogometaš zadnjih dveh let Cristiano Ronaldo. Zamaskiran v bradatega brezdomca je na ulicah Madrida poskušal animirati mimoidoče in pritegniti njihovo pozornost, vendar tudi nespornemu velemojstru okroglega usnja to ni preveč dobro uspelo. Še posebno če upoštevamo, kaj se je zgodilo, ko se je razkrinkal.

Nedvomno so med poletjem tudi številni drugi nogometaši na peščenih plažah po svetu s podobnimi zabavnimi vložki navduševali mimoidoče, a k sreči se čas nogometnega soliranja izteka. Slovenska liga je že v polnem teku, prihodnji konec tedna pa pričnejo brcati tudi na Otoku. Ronaldo bo z Real Madridom na ligaške zelenice stopil predzadnji konec tedna v avgustu, nova sezona rednega dela lige prvakov pa se bo začela 15. septembra.