Južnoafričan Cameron van der Burgh in Adam Peaty na svetovnem prvenstvu v plavanju z močmi ne varčujeta niti v predtekmovanju in polfinalu. Van der Burgh je postavil svetovni rekord na 50 prsno (26,62) že v predtekmovanju. Verjetno si ni mislil, da bo rekord zdržal le nekaj ur, kajti v popoldanskem polfinalu ga je močno izboljšal (26,42) Britanec Adam Peaty, ki je zmagal že na 100-metrski razdalji. Tako se danes obeta sijajen boj v finalu za zlato kolajno. Vanj bi se lahko vmešal tudi Damir Dugonjić, ki si je nastop med najboljšo osmerico zagotovil s petim mestom v polfinalu (26,92). V polfinalu je nastopil tudi Kranjčan Peter John Stevens, ki je zasedel dvanajsto mesto (27,50). Dugonjić bo torej sodeloval v današnjem spektaklu, zato se poraja vprašanje, kdo sta njegova največja tekmeca.

Želi po stopinjah Richarda Bransona

Izkušenejši je 27-letni Cameron van der Burgh. Dosegel je več svetovnih rekordov, bil olimpijski prvak v Londonu na 100 prsno, dvakrat je bil svetovni prvak na 50 prsno, v svoji zbirki pa ima še številne druge kolajne. Van der Burgh ni eden tistih tekmovalcev, ki jim pogled ne seže dlje od športnih mej. Vrhunske plavalne rezultate vidi kot postajo na poti proti večjemu cilju, proti obvladovanju finančnega kapitala. Njegov vzornik je britanski poslovnež in investitor Richard Branson, najbolj znan kot ustanovitelj skupine Virgin, ki ima pod svojim okriljem več kot 400 podjetij. »Plavanje je izjemno lep del mojega življenja, toda vidim ga kot vozilo, ki me bo pripeljalo k ultimativnemu cilju. Pomagalo mi bo zgraditi kapital in vzpostaviti kontakte, ki mi bodo koristili pri poslovnih interesih. Navdušen bi bil, če bi šel lahko po stopinjah Richarda Bransona. V Južnoafriški republiki bi zgradil nekaj podobnega, kot je on, veliko pa bi vrnil družbi,« je pred tremi leti dejal v enem od intervjujev. Takrat je imel še trenerja na daljavo, ki mu je navodila pošiljal z Japonske, pomagal pa mu je tudi južnoafriški šampion Ryk Neethling. »Biti moraš zelo discipliniran, če želiš trenirati sam. Mislim pa, da nihče na svetu sam ne more doseči popolnega potenciala. Potrebuješ ekipo, ljudi, ki te bodo podpirali in ti pomagali biti najboljši. To ne velja le za plavanje, ampak za vsa življenjska področja.«

Takšen način treninga je bil uspešen, kajti približno mesec dni po tem intervjuju je osvojil naslov olimpijskega prvaka, ki pa ga je dosegel tudi s pomočjo nedovoljenih gibov. Priznal je, da je trikrat z nogami zamahnil v delfinovem slogu, kar ni dovoljeno, a to ni bilo dovolj za diskvalifikacijo. Osvojil je prvo zlato olimpijsko kolajno za Južnoafriško republiko na posamičnih tekmah. Zmago je posvetil prijatelju in tekmecu Alexandru Daleju Oenu, s katerim sta tudi skupaj trenirala. Oen je nekaj mesecev pred igrami v Londonu umrl zaradi srčnega napada.

Rojen za lov

Medtem ko Južnoafričanu izkušenj ne manjka, je Britanec Adam Peaty vzhajajoča zvezda. Pri dvajsetih letih je v ponedeljek v Kazanu prvič postal svetovni prvak. Na 100 prsno je v napetem finišu premagal van der Burgha. Peaty je v tej disciplini postavil tudi svetovni rekord. Lahko se pohvali s štirimi zlatimi kolajnami z lanskega evropskega prvenstva v Berlinu. V Nemčiji je še lovil tekmece, zdaj že oni lovijo njega. »Rad jih lovim. Nekdo je rekel, da sem bil rojen za to. Toda morda moram pa loviti le samega sebe oziroma svoje čase,« je mogoče napovedal prihodnost. Glede na njegovo mladost je namreč možno, da bo zaznamoval prihodnja leta in da bo tako prevladoval, da bo enakovreden tekmec le sam sebi. Šestkratni olimpijski prvak Adam Foster mu napoveduje, da bo prihodnje leto glavni zvezdnik olimpijskih iger. S plavanjem na svetovnem prvenstvu v Kazanu lahko takšno prepričanje le še utrdi.

Že zdaj se uči za trenerja, a pravi, da o tem delu še ne razmišlja, ampak le o tekmovalni karieri. V tekmovalnem plavanju je tako dober, da je ujel in celo prehitel svojega idola. To je prav van der Burgh. »Včasih sem preučeval van der Burghovo plavanje, danes sva rivala. Ne morem verjeti,« je dejal, ko je na igrah Commonwealth prvič na velikem tekmovanju premagal slavnejšega tekmeca. Da je postal vsaj tako dober plavalec kot izkušenejši Južnoafričan, mu je pomagala Melanie Marshall, nekdanja dobitnica kolajne na svetovnem prvenstvu, uči pa se tudi od dvakratne olimpijske prvakinje Rebecce Adlington. Van der Burghu je odvzel oba svetovna rekorda in ga v Kazanu prehitel v tekmi za zlato na 100 prsno. Mu bo prevzel še naslov na 50-metrski preizkušnji? To bo jasno danes popoldan.