S tem je Fiba Domžalčane pripeljala žejne čez vodo. Še prejšnji teden je Helios prejel seznam sodelujočih ekip in vplačal garancijo, nato pa čez noč ostal brez evropske vstopnice, zaradi katere je lastnik glavnega sponzorja Heliosa Avstrijec Gerald Martens v sestavljanje moštva že vložil zajeten kupček denarja. Ob tem so v Domžalah s prstom pokazali na košarkarsko zvezo (KZS), ki jim je v pogovorih zagotovila, da bodo, če se bodo prijavili, imeli mesto v tekmovanju.

Dejstvo je, da so se Fibi Europe pri poskusu prevzema prevlade na evropskem klubskem dogajanju vsaj za zdaj porušili načrti, zato je bilo ustanavljanje novega evropskega tekmovanja, ki sila spominja na nekdanji EuroChallenge, zasilna rešitev. Izključevanje klubov, ki so pripravljeni sodelovati in ki so sprva že imeli mesto v njem, je nov pljunek v lastno skledo vodilnih pri Fibi Europe, saj to kaže na skrajno neresnost.

Svoj del odgovornosti nosi tudi KZS, ki je v želji po ugajanju Fibi Europe vabila klube k prijavi v novoustanovljeno tekmovanje, a na koncu glavne besede pri številu in imenih sodelujočih nima. Vsekakor bi predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović pri Fibi Europe morala povzdigniti glas in zahtevati odgovore, hkrati pa nikakor ni primeren niti način Martensa, ki zdaj grozi z umikom Heliosa iz kluba. Kako pogubne posledice bi to lahko imelo za slovensko košarko in stotine otrok v klubskih mlajših selekcijah, se očitno muhavi Avstrijec, ki se je še lani odrekel posebnemu povabilu v ligo ABA, ne zaveda.