Za tridnevni obisk Britancev je občina odštela 2885 davkoplačevalskih evrov. Angleži so v tem času opravili več sestankov, ogledali so si mesto, Fištravčevi pa so izkoristili priložnost in so se slikali z gosti, selfije pa ponosno objavljali na facebooku.

Javnost je od britanske trojice, ki je prvič v svoji karieri prišla svetovat občinarjem na stari celini, lahko izvedela, da bi Maribor po njihovi oceni utegnil imeti več zaposlenih, ki bi skrbeli za odnose z javnostmi. Izvršni direktor Cormac Smith pa je izkoristil priložnost in ošvrknil slovenske medije, ki morajo biti po njegovem prepričanju kritični, vendar se naj obenem tudi zavedajo, da nosijo svoj del odgovornosti.

Odnosi v nerazumljivi latovščini

Novinarji so seveda terjali utemeljitev, zakaj si je občina privoščila ta drag obisk. Župan Maribora Andrej Fištravec je sprva pojasnjeval, da so britanske strokovnjake povabili na podlagi skrb vzbujajoče analize objav o mariborski občini, iz katerih izhaja, da je »veliko novic predstavljenih krizno«.

Že nekaj dni kasneje pa se je razlog obiska občutno spremenil. Zdaj v županstvu trdijo, da želijo z izkušnjami podjetja Westco »identificirati neizkoriščene poslovne in tržne priložnosti javne uprave in mesta, upoštevajoč specifike Maribora. Posebej so se osredotočili na delovanje javnih podjetij s ciljem izboljšati njihovo delovanje, transparentnost in iskanje sinergij za dvig kakovosti storitev za občane«.

Kaj bi naj pomenila ta latovščina, je bržkone razumljivo le tistim, ki so jo spisali. A takšno je komuniciranje mestne občine Maribor pod županom Fištravcem. Skoraj 90.000 evrov bo mestna občina Maribor letos namenila za področje strateškega komuniciranja in odnosov z javnostmi. V znesek so vštete plače treh zaposlenih (Simone Partlič, Tine Rep, Taje Kordigel), ki skrbijo za to delovno področje, in še stroški po pogodbah z agencijama Odmev in Spem Komunikacije, ki so skupno »težki« 43.676 evrov.

Kljub tem visokim odhodkom komunikacija županstva še nikoli ni bila klavrnejša, kar dokazuje tudi zgoraj zapisano občinsko pojasnilo. Fištravčeva ekipa drsi iz enega komunikacijskega spodrsljaja v drugega. Najbolj odmevna je bila gotovo tiskovna konferenca konec leta 2014, v kateri sta župan in tedanji direktor občinske uprave Damijan Lah sporočala javnosti, da je občina obubožana in tik pred finančnim kolapsom.

Kaj svetuje svak Božidarja Novaka

V zadnjem času pa se javna podoba županstva smeši posebej komično, ko skuša medijem utemeljevati svoje odnose s strokovnjaki za stike z javnostjo. Ni se namreč zapletla pri razlogih, zaradi katerih so Britanci prišli v Maribor, temveč tudi pri najemu storitev agencije Apriori World v lasti Danijela Koletića, ki je svak Božidarja Novaka, ustanovitelja agencije Spem.

Občina je Koletićevi agenciji izdala naročilnico za izdelavo individualne analize mesta Maribor, vredno 1400 evrov. Ko smo julija terjali vpogled v to analizo, so nam sporočili, da analize še nimajo in da nam jo bodo pokazali, ko jo bodo prejeli. Minuli teden pa je občina obrnila ploščo in časniku Večer sporočila, da so medijem posredovali napačno informacijo. Omenjene analize po novem občina ni nikoli naročila. Koletiču so s 1400 evri poravnali stroške povezovanja Maribora s podjetjem Westco. Skupni stroški obiska Britancev so torej narasli na slabih 4300 evrov.

Na medijske objave v zvezi s kilavimi občinskimi komunikatorji je Koletić večkrat odgovoril na facebooku in komentatorjem med drugim sporočil: »Analizirajte sebe, kako ste brez znanja. Samo slaba energija. Svoje sem povedal in ne bom več komentiral, ker niste na strokovni ravni, da bi razumeli. Naprej govorite, slabo mislite, grdo pišete, provocirate in hranite svoje duše s tem, ker ste ljubosumni. Uživajte naprej brez mene, a jaz bom za svoje delo prejel denar in to žal po manjši tarifi kot moji kolegi, ki delajo za mestne občine v Ljubljani in Kopru. Lepo življenje.«

Koliko je utemeljena ocena britanskih strokovnjakov, da bi si lahko mariborska občina privoščila več kadra, ki bi skrbel za odnose z mediji? In ali zunanji svetovalci v Kopru in Ljubljani zaslužijo več od Koletića? Odgovori so v tabeli.