Ker, glejte, v soboto bi človek skočil na kakšen dober kofe v Trst. Ker se ve, da je kofe pri sosedih vedno najboljši in ker je sobota pač… dan za kofe. A če ima človek srečo in živi v mestu, kamor se je nateklo 30 odstotkov več turistov kot lani, pomeni to 101 kilometer trpljenja. »Na južni ljubljanski obvoznici je zastoj zdaj dolg tri kilometre od razcepa Kozarje, do cestninske postaje Log se vozi v počasni koloni z občasnimi zastoji. Prav tako so zastoji pri izvozu Postojna in naprej proti Kopru,« je prvi jutranji žebelj v krsto načrtov za kofe na Velikem trgu. Kakšna prometna nesreča, nov zastoj, polna tudi stara cesta in jasno je, da so vam jeb… turisti pokvarili načrte. Poznam tudi nekaj ljudi, motoriziranih tabornikov, ki poznajo celo obvozne kolovoze prek hribov in dolin, prek takšnih ovir, da je treba avto naložiti na pleča in ga nesti nekaj metrov, če ne gre za terenec. A tudi ti moji prijatelji so zadnja leta obupali. Garmin je odkril celo te kolovoze, ve pa se, da je garmin turistov najboljši prijatelj.

Potem pa v Bohinjski kot na liter sveže vode in štrudelj? Če avtocesta še čudežno požira reko turistov, se zatakne pri Bledu. Dobro. Gorenjska torej odpade. Zgodba se ponovi na vse strani neba: Dolenjska, Štajerska… Zamislite si, da ima Jože iz Maribora prav v soboto nujne opravke v Gruškovju. Saj vem – zakaj bi mel človek nujne opravke prav v soboto in prav v Gruškovju, a vendar, zamislite si položaj, v katerem je Jože. 43 kilometrov peklenske preizkušnje. Skušanja skrajnih meja bogaboječega plačnika letne vinjete in prispevka za uporabo cest. To ni hec, to je turistična okupacija.

Turisti nam diktirajo življenje, je slišati med pobudniki državljanske nepokorščine. Pri tem jih večina sploh ne ostane pri nas, pač pa polnijo hrvaško blagajno, je slišati med bolj radikalnimi zastopniki ideje, da Slovenijo razglasijo za turistov prosto cono. Ker človek ob koncu tedna sploh ne sme več na cesto. A brez skrbi, državljanska pobuda je obsojena na neuspeh. Pobudniki se namreč odpravljajo na Hrvaško. Na dopust. Kjer bodo turisti in bodo lahko stali v kolonah med tem, ko bo na zadnjem sedežu en pamž tulil, drug pa najedal, koliko je še do kampa. Na stranskih cestah bodo stali domačini, ki jih nihče ne spusti v turistično kolono in bodo lahko v miru razmišljali, kako za vraga bodo pravočasno prišli iz Reke do Stare Baške, kjer imajo baš v soboto nujen opravek. Ali kako bodo odšli na kavo v Trst, ko pa so vse ceste zabasane.

Ja, turizem je super reč, dokler je to poglavje v statistiki in dokler se dogaja drugim.