Ledeni jogurt, v angleščini frozen yogurt oziroma froyo, kot mu pravijo skrajšano, je v svetu kulinarike znan že dolgo. Najprej so v njem uživali na Srednjem vzhodu in v Indiji, kjer ima jogurt v vsakdanji kulinariki veliko vlogo, saj predstavlja čudovit kontrast in osvežitev ob tipično pekočih indijskih jedeh, potem pa je v 70. letih 20. stoletja najprej obnorel Američane, zadnje desetletje še ves svet, v naše kraje pa je prišel šele pred nekaj leti. V naši prestolnici tako najdemo kar nekaj lokalov, v katerih prodajajo bolj ali manj okusen ledeni jogurt.

Ledeni jogurt pa ni uspešnica le zaradi malenkost bolj kislega in zato bolj osvežujočega okusa, ampak tudi zaradi dejstva, da je razmeroma zdrava sladica. V primerjavi s sladoledom je občutno manj kaloričen in tudi manj sladek. Osnova ledenega jogurta je največkrat grški jogurt. Ostale sestavine so še sladkor ter sladka smetana in sadje. Praviloma velja, da je ledeni jogurt bolj kremast, če je slajši.

Privlačnost ledenega jogurta pa ni le v samem jogurtu, ampak v ponudbi številnih dodatkov, ki lahko ledeni jogurt spremenijo v pravi mali obrok. Oreščki, piškotki, posipi, sadje in prelivi omogočajo nešteto kombinacij in vsakič popolnoma novo doživetje okusov.

Kremast ledeni jogurt lahko doma pripravimo z aparatom za sladoled, za ledeno različico pa lahko uporabimo modelčke za lučke. Če teh nimamo, lahko uporabimo manjše lončke, za držala pa majhne žličke.

Osvežujoče lučke bodo zagotovo navdušile tudi otroke, ki v vročih dneh potrebujejo osvežitev. Zdrava sadna osvežitev brez pretirane količine sladkorja in dodatkov pa bo navdušila tudi odrasle.

V naslednjem vročinskem valu sladoled vsaj enkrat (in zagotovo ne bo le enkrat) nadomestite z ledenim jogurtom. Privoščite si ga zunaj ali pa ga v nekaj minutah (z dodatnim časom za zamrzovanje) pripravite kar doma. Ker je odličen, zdrav in neverjetno osvežilen.

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (skupaj za šest lučk):

Mangov: 1 dl grškega naravnega manj mastnega jogurta, 1/4 svežega manga, 1 žličko mletega sladkorja.

Češnjev: 1,5 dl grškega naravnega manj mastnega jogurta, 1 žličko vaniljeve esence, 1 žličko mletega sladkorja, 4 žlice zamrznjenih češenj.

Naravni: 1,5 dl grškega naravnega manj mastnega jogurta, 1 žličko mletega sladkorja, 1 žličko vaniljeve esence (neobvezno).

Priprava:

Za mangovi lučki polovico sladkorja in mango sesekljajte v kremasto zmes. To in jogurt z drugo polovico sladkorja izmenično vlivajte v modelčka. Za češnjevi lučki češnje, sladkor, vaniljevo esenco in jogurt sesekljajte v kremasto zmes in vlijte v modelčka. Za naravni ledeni lučki pa vse sestavine zmešajte in vlijte v modelčka.

Pripravljene lučke za vsaj pet ur ali pa kar čez noč postavite v zamrzovalnik. Pred postrežbo spodnji del modelčka za lučke za nekaj sekund postavite pod vročo vodo, tako bodo lučke enostavno spolzele iz modelčkov.