Ko je Anita Wlodarczyk pred šestimi leti na svetovnem prvenstvu v atletiki v Berlinu postavila svetovni rekord v metu kladiva (77,96 metra), še zdaleč ni bila neznana športnica. Veljala je za obetavno metalko, a je bila dotlej v senci precej bolj uveljavljenih atletinj, med katerimi je prednjačila Rusinja Tatjana Lisenko. Poleg tega je bila kljub izjemnemu dosežku na stranskem tiru, saj je leta 2009 v nemški metropoli kraljeval Usain Bolt, ki je na olimpijskem prizorišču postavil še vedno veljavna svetovna rekorda na 100 in 200 metrov – 9,58 in 19,19.

Tistega leta v Berlinu je bila Poljakinja stara 24 let in jasno je bilo, da je ena najmlajših disciplin (del atletske družine je postala leta 1994) dobila novo zvezdo. Po tem datumu je namreč še štirikrat izboljšala svetovni rekord, od tega trikrat na Poljskem. V Bydgoszczu je junija 2010 z dosežkom 78,30 metra postavila nov najdaljši mejnik, leto kasneje pa je Nemka Betty Heidler vrgla kladivo 79,42 metra daleč, kar je bila naslednja tri leta najboljša znamka na svetu. Wlodarczykova je postala stara lastnica svetovnega rekorda lani, ko je v »njenem« Berlinu znova vrgla orodje najdlje v zgodovini (79,58 metra). Letos junija je najprej v Wroclawu vrgla orodje 79,83 metra daleč, magična meja 80 metrov pa je prvič v zgodovini padla v Wladyslawowu, kjer je pred tremi dnevi vrgla 81,08 metra.

»Ta trenutek sem čakala zelo dolgo. Večkrat sem se spraševala, kakšen je občutek, ko kladivo poleti tako daleč, zdaj sem ga doživela. Kakšen je občutek? Prekrasen!« pravi rekorderka. Natančnejši opis pozna le sama. »Še posebej sem vesela, da je met videlo veliko najožjih prijateljev, ki so me prišli spremljat na miting, posvečen moji dobri prijateljici Kamili Skolimowski (olimpijska prvakinja leta 2000 v Sydneyju, ki je leta 2009 pri 26 letih umrla na Portugalskem med pripravami poljske reprezentance – op. p.), ki ima in bo imela posebno mesto v mojem srcu.« Da je bila v soboto poljska junakinja v izjemni formi, kažejo tudi druge daljave, saj je kladivo po enkrat poletelo prek 76, 77, 78 in 79 metrov. Poljska je trenutno najboljša tudi v moški konkurenci, saj Pawel Fajdek redno meče orodje prek 80 metrov, v Wladyslawowu pa je z dosežkom 82,07 metra znova brez težav premagal olimpijskega prvaka Madžara Krisztiana Parsa.

Zgodba Anite Wlodarczyk je močno povezana s Kamilo Skolimowsko. Po njeni smrti je namreč navezala zelo tesen odnos z nesrečnimi starši. Leta 2012 je v olimpijskem finalu nosila športne čevlje in nogavice, ki jih je imela leta 2000 v Sydneyju obute Skolimowska. Tedaj je bila Anita Wlodarczyk v Londonu trdno odločena, da osvoji še edino lovoriko, ki ji je manjkala – naslov olimpijske prvakinje. Vse oči so bile uprte vanjo in Betty Heidler. Dober mesec pred olimpijskim finalom je bila na evropskem prvenstvu prepričljivo najboljša Poljakinja, ki je nosila breme prve favoritke. Aniti Wlodarczyk je v Angliji uspel veliki met, premagala je veliko nemško tekmico, a ostala brez zlate kolajne. Kljub izjemni preteklosti in številnih uspehom jo je presenetljivo osvojila Tatjana Lisenko.

Priložnost za popravni izpit bo imela Anita Wlodarczyk (leta 2008 je bila v Pekingu na OI šesta) prihodnje leto v Riu de Janeiru. Še prej pa atletinjo, ki bo to soboto praznovala 30. rojstni dan, čaka nastop na SP v Pekingu. »Seveda bom storila vse, da postanem svetovna prvakinja. Toda globoko v sebi nosim precej večji cilj, ki ga lahko realiziram šele prihodnje leto,« ne skriva olimpijskih ambicij izjemno popularna Poljakinja. Velja namreč za zelo dostopno športnico.

Kamilin oče Robert Skolimowski rad pove, da Anita večkrat pride k njim na obisk. Ne skriva, da rada veliko je, njena najljubša hrana pa so svinjski kotleti, ki jo vselej čakajo na krožniku pri Skolimowskih. Še ena zanimiva anekdota okrog hrane in svetovne rekorderke v metu kladiva je znana v atletskem svetu. Preden je Anita Wlodarczyk leta 2010 na evropskem prvenstvu v Barceloni osvojila bronasto kolajno, je taisti dan pri zajtrku pojedla devet trdo kuhanih jajc. »Na zajtrk sem prišla zelo pozno, posledično pa sem bila v hotelu pri jedi sama. Pojedla sem pač vse, kar je ostalo,« je pojasnila svoje dejanje pri 178 centimetrih višine 95 kilogramov težka atletinja, ki je bila v preteklosti izvrstna spidvejistka domačega kluba v Rawiczu. Leta 1998 je bila članica bronaste ekipe z evropskega mladinskega prvenstva v Angliji. Tekmovala je v družbi samih moških. Pogled na njena kolena in komolca razkrivajo številne spidvejske padce v preteklosti. »Spidveju se lahko zahvalim, da imam tako močne noge. Prav moč nog je ključna pri metu kladiva,« pojasnjuje Anita Wlodarczyk.