Brezpilotno letalo bo namenjeno zgodnjemu odkrivanju požarov v naravi, samodejnemu alarmiranju in popožarni straži. Za te namene je opremljeno s termovizijsko in dnevno kamero, ki bosta povezani v enoten nadzorni sistem. Zraven sodi tudi terensko vozilo znamke Ford, ki je opremljeno s podobno opremo in bo služilo enakim namenom kot brezpilotno letalo. Obe pridobitvi skupaj z najsodobnejšo informacijsko-komunikacijsko tehnologijo sta vredni okoli 150.000 evrov.

Ajdovci skupaj z evropskimi partnerji

Projekt je sofinanciran s sredstvi Jadranskega čezmejnega programa IPA. Del denarja je primaknila Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in kohezijsko politiko, s 5 odstotki pa v nekaj več kot 660.000 evrov vrednem projektu sodeluje ajdovska občina.

Občina Ajdovščina v projektu Holistic sodeluje z 19 partnerji iz 8 držav. Vodilni partner je Splitsko-Dalmatinska županija. Iz Hrvaške sodeluje še sedem partnerjev, šest jih je iz Italije, dva iz Bosne in Hercegovine, po eden pa iz Grčije, Albanije, Makedonije in Srbije. Vsi imajo podobne težave glede požarne varnosti in delujejo v podobnih okoljih, kot je ajdovsko.

Zagotavljanje požarne varnosti

V okviru programa bodo na osnovi izkušenj pripravili skupno politiko, strategije in načine ukrepanja, odkrivanja in nadzora tveganj v naravi s poudarkom na požarih. Na posameznih območjih bodo izvedli pilotne projekte, ki bodo lahko spremenili sedanje smernice za zagotavljanje požarne varnosti na območju Jadrana.

Naj spomnimo, da so v Sloveniji podoben projekt, s katerim bi uvedli termične kamere za potrebe zgodnjega odkrivanja požarov v naravi, skušali izvesti že pred 17 leti. Pristojni organi takrat niso imeli posluha za tako inovativno rešitev. jal